Икономисти: Следващата година ще е по-добра за България

публикувано: 25/09/2012 - 18:21 | | коментирай сега
Министър Добрев (на сн. в средата) дойде в Русе специално за участието си във форума на сп. "Мениджър". Снимка: Петър Добрев Министър Добрев (на сн. в средата) дойде в Русе специално за участието си във форума на сп. "Мениджър". Снимка: Петър Добрев

Каква година да очакваме? На този въпрос отговориха с мнения и прогнози министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и икономистите Владимир Каролев и Лъчезар Богданов по време на втория панел от бизнес форума на сп. "Мениджър" в Русе днес.

Следващата година ще е по-добра от тази, убеден е министър Добрев. "Очаквам по-голям ръст на БВП. Напоследък наблюдаваме увеличение на вноса, бавно се възстановява и потреблението", посочи той. „В същото време обаче ЕС е в краткосрочна криза. Надявам се, че скоро пазарите ще се успокоят, което ще възстанови и ръста в износа”, коментира още министърът и подчерта, че от съществено значение за потреблението е планираното увеличение на заплати и пенсии.

 По-умерен оптимизъм за икономическото състояние на страната сподели обаче Владимир Каролев, сертифициран финансов анализатор и управляващ съдружник в Балканска консултантска компания. Според него, сигналите от Ес са смесени. „Потреблението в Западна Европа се свива и няма да се увеличи. Българският износ може да спадне. Или да се насочи към други региони”, аргументира се той.

Пренасочване на бизнеса към нови пазари очаква и Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в „Индъстри Уоч." Той смята, че България е в по-добрата половина на Европа и по тази причина има добри новини за икономиката ни сред които очевидното увеличаване на чуждестранните инвестиции в последните месеци. Присъстващите на форума зададоха много въпроси към тримата основни участници във втория панел и събитието продължи близо час повече от предвиденото време.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.