Иронично-оптимистична теория за парите

публикувано: 12/06/2012 - 01:12 | | коментирай сега
Иронично-оптимистична теория за парите

Ако искате да помогнете на бедните, първо им вземете парите! Да, точно така - колкото и шокиращо да звучи, банкнотите и дори стотинките са главния враг на бедните, когато са в ръцете им.

На пръв поглед е пълен абсурд да повярваме, че финикийските знаци са проблем по пътя към щастието. Ако имаме куп пари, не можем да твърдим, че сме бедни и следователно нещастни. Повечето от нас, през по-голямата част от живота си вярваме, че парите са това, от което имаме най-голяма нужда. Особено парите в брой. Когато казваме „ДА“ на парите в брой, ние казваме „НЕ“ на капана с преразхода, заложен в кредитните ни карти, спестяваме от плащането на такси и разбира се не попадаме под зоркото око на Big Brother. Във време когато земетръсът в икономиката е почти толкова разрушителен колкото и в Италия, банките масово фалира, а средно дължимата сума по кредити е над $800 милиарда, притежанието на кеш изглежда, като най-добрата алтернатива. Но дали е така?

 Според Time Business подобна теория е меко казано иронична, тъй като хората, които разчитат главно на парите в брой също се възползват от удобствата на своите банкови сметки. Дори онази част от хората, които презират кредитните карти, притежават банкови сметки и обикновено получават своите заплати чрез тях, а като следствие не плащат за своите дългове, наем, сметки, Интернет и други разходи, които могат да бъдат покрити за по-малко от секунда навсякъде по света. Разбира се, че понякога имаме нужда от пари в себе си, за дребни сметки в ресторант или бърза покупка от магазинчето на ъгъла, но в по-голямата част от ежедневието ни е по-добре да избягваме досега с парите.

 Ако погледнем десетките милиони бедни в САЩ и милиардите бедни по целият свят, ще забележим, че те са принудени да използват кеш непрекъснато и плащат солено заради това.

Американското списание цитира доклад на New America Foundation, който гласи че икономите, основани на реални пари в обращение, увеличават бедността, защото това стимулира даването на рушвети, увеличава непроизводителността и не на последно място повишава личния риск за живота и здравето заради опасността от нападение или други нициденти. Представете си всичките си спестявания буквално натъпкани под матрака или свити в кутията за кафе, където те са не защитени от пожар, крадци, пияните ви роднини и разбира се любопитните ни съседи. Също така си представете, че трябва да изгубите десетки часове и да изминете огромни разстояния, за да покриете своите сметки или просто да изпратите пари на своите роднини.

 Психолозите твърдят, че сме по-пестеливи когато парите минават през ръцете ни, тъй като процесът ни депресира повече отколкото просто да вкараме и изкараме картата от постерминала. Но за бедните хора, особено в развиващите се страни, се получава точно обратното - ако имат пари, те се изразходват безкомпромисно. Това прави регулацията на финансовия шок много по-трудна и невъзможна задачата за достигането на стабилна финансова система.

 Какво е решението? Всъщност, то се намира в джоба ви, точно в този момент. До края на 2014 година, 90% от хората ще притежават мобилен телефон. Технологичните компании вече доказаха, че не се нуждаем от най-новия и модерен мобилен апарат, за да изпращаме и получаваме пари с натискането на едно копче, както и безопасно да проверяваме своите сметки по всяко време. Не утре, но скоро идеята да подадете на някого банкнота ще ви струва толкова остаряла, колкото и идеята да използвате фонокарта.

 Разбира се, дигиталните пари и мобилни технологии няма да заличат бедността по света. Но според Time Business иновациите в тази посока ще подобрят финансовата ситуация и ще намалят процента пари изгубени в ненужни такси. Ако можем да превърнем своите телефони в портфейл или клон на нашата банка, ще помогнем в битката с бедността повече отколкото паричните дарения някога са помогнали, убедени са авторите на статията в изданието

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.