Испания въвежда още по-строги икономии

публикувано: 27/09/2012 - 12:00 | | коментирай сега
Испания въвежда още по-строги икономии

Испания ще подложи своя бюджет за 2013 г. на строги икономии на фона на влошаващата се икономика и 25 процентовото равнище на безработица, предава BBC. Мадрид се очаква да очертае икономии за 50 млрд. долара, като увеличи данъците и направи структурни реформи. Новината идва на фона на протести тази седмица, както и на нарастващите очаквания, че Испания ще търси финансова помощ от партньорите си в еврозоната. Очаква се утре да бъдат обявени резултатите от стрес тестове на банките в Испания.

Страната се надява, че мерките за строги икономии ще подобрят икономическите условия. Въпреки това икономическата ситуация остава мрачна, като цифрите от централната банка в сряда показаха, че страната изпада в рецесия, която се задълбочава.

Миналата седмица втората по големина банка в Испания – BBVA изчисли, че ще са нужни до още 60 млрд. евро за спасяване на сектора. Правителството прогнозира бюджетен дефицит за тази година от около 6,3%, но много анализатори смятат, че той ще бъде близо 7% или по-висок. Въпреки обществения гняв Рахой заяви, че жертви са необходими. "Ние знаем какво трябва да се направи и тъй като ние го знаем, ние го правим", каза той в реч в Ню Йорк.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.