Испанската икономика ще се отърси от кризата в края на 2013 г.

публикувано: 02/01/2013 - 13:14 | | коментирай сега
Испанската икономика ще се отърси от кризата в края на 2013 г.

Една от най-засегнатите от световната икономическа криза европейски страни – Испания, ще започне да се възстановява в края на 2013 г. Това прогнозира испанският министър на икономиката Луис де Гиндос, цитиран от местните медии.

По думите му въпреки трудностите, предизвикани от мерките за икономии на правителството и високата безработица, очакванията са икономиката да „започне да расте със задоволително темпо и да създава работни места през последното тримесечие на текущата година”.

Правителството продължава да се придържа към своята прогноза за свиване на БВП с 0,5% през 2013 г., въпреки прогнозите на МВФ и ЕК за близо три пъти по-голямо свиване. Очаква се данните за 2012 г. да покажат, че икономиката се е свила с 1,5%, а безработицата е била над 25%.

Междувременно стана ясно, че годишната инфлация през декември 2012 г. е била 3%. Потребителите са били засегнати най-сериозно през последните месеци на миналата година от повишаването на ДДС, сочат предварителните данни на испанския статистически институт. На 1 септември 2012 г. правителството на премиера Мариано Рахой повиши ДДС от 18 до 21% в рамките на усилията на кабинета за овладяване на публичния дефицит на Испания.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.