Избори на 12 май, обяви Росен Плевнелиев

публикувано: 28/02/2013 - 11:24 | | коментирай сега
Избори на 12 май, обяви Росен Плевнелиев

Президентът на Републиката Росен Плевнелиев се обърна към Народното събрание и нацията и обяви датата на предсрочните избори. „Ако и третият мандат не успее, изборите ще се проведат на 12 май – първата възможна дата е тази”, заяви президентът. „Не искам избори на Цветница и Великден – това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти. Нека те ни обединяват, а не да ни разделят!” По-късно през деня Плевнелиев ще предложи проучвателен мандат за съставяне на правителство на ДПС. От ръководството на партията заявиха, че ще го откажат.

Росен Плевнелиев обяви съставянето на служебно правителство и обеща увеличаване на пенсиите от 1 април. 

Президентът започна обръщението си с поздравление към новия Български патриарх Неофит и изказа почитта си към тежката отговорност за духовността на нацията, легнала на плещите му. Президентът очерта политическата картина в страната в исторически план. „Историята е важна. Трябва да я помним, защото без корените си ще изсъхнем бързо”, каза той. „Българската конституция ни пази в трудни моменти и предвижда как да ги преодолеем. Хората негодуват от липсата на справедливост и задкулисие. Проблемът на държавата не е причинен от улицата. Проблемът е от неизпълнените обещания на политиците. Проблемите няма да се решат днес и утре. Но всяко решение ще има свой краткосрочен и дългосрочен ефект” , заяви президентът.

„Един мъдър човек каза – преди да изгорим Конституцията, добре е да я прочетем. Основен наш дълг е да запазим гражданския мир и обществен ред. Обръщам се към протестиращите – вие променихте дневния ред. Институциите се задвижиха в правилна посока. Нека заедно посочим проблемите и търсим решения. Съгласие се постига от всички страни и с воля за съгласие. Хората очакват реални решения на реални проблеми. Да се загърби противоборството”, каза Плевнелиев.

„След внезапната оставка на правителство свиках незабавно консултации. Демокрацията ни дава решението – решението са избори. Правилно е за България важните промени да бъдат направени от нов парламент. Да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат, да живеят добре. Гражданската енергия днес е много силна и е навсякъде. Въпросът е дали тя ще бъде съзидателна или разрушителна. Това зависи както от гражданите, така и от политиците. Гражданите ни подадоха ръка – нека я поемем. Имаме исторически шанс да бъдем гражданско общество”, заяви президентът.

Президентът Плевнелиев се обърна и към протестиращите от цялата страна. „Днес пред очите на целия свят в БГ се гори европейското знаме, гори се Конституцията. Трябва да покажем демократична култура и да го правим цивилизовано.

Обръщам се към протестиращите – вие вече променихте България. Институциите се задвижиха в правилната посока, партиите също. Сега е време за демократичен диалог. Съгласие се постига с желание от всички страни и воля за съгласие – всички трябва да подходят отговорно. Трябва да се загърби противоборството и да се работи заедно. Не е възможно всички проблеми да се решат наведнъж, тъй като те съществуват твърде отдавна”, категоричен бе той.

„Хората негодуват от липсата на справедливост и от задкулисието. Именно затова поисках консултации и посочих първия, втория, третия – за да няма задкулисие. Демокрацията ни дава решението – решението са избори. Вярвам, че е правилно за България важните промени в законите да бъдат направени от нов, избран от народа прарламент с висока степен на легитимност и сигурност”, заяви Плевнелиев и изрази надежда, че младите хора са тези, които ще осигурят доброто бъдеще на България.

Като основни полета за промени пред бъдещото правителство президентът посочи законите срещу монополите, законите и правилата за опазване на природата, образованието на младите хора, подкрепата за малкия и среден бизнес и борбата с корупцията. "Благодаря на всички досега, но трябва да се положат усилия!", заяви президентът. "Скоро ще заработи служебното правителство, което да осигури плавен преход към новия кабинет", допълни той. Специален орган за гарантиране на честни избори и експерти ще работят заедно със служебното правителство, за да се гарантира правилното протичане на изборите, обеща той. 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.