Извади на показ скритите си сили!

публикувано: 23/09/2012 - 01:09 | | коментирай сега
Извади на показ скритите си сили!

Вътрешните сили, които имаме, са абсолютният ключ към личния ни успех. Към щастието и към това да се чувстваме добре.

"Когато вършим неща, в които вече сме добри, проницателността ни става по-бърза", казва Тод Кашдан, професор по психология в университета "Джордж Мейсън". Според него познатата среда е мястото, където можем най-добре да разберем кое е това, което истински ни вълнува в работата. Трябва само да се огледаме и да видим на какво се радваме.

С помощта на тези 3 съвета, можете да се научите да разпознавате емоциите си по-добре и да опознаете себе си в момента на работното място.

1. Наблюдавайте се за знаци на въодушевление. Когато се впуснете в някаква дейност, в която сте истински добри, сами ще усетите ентусиазма си. Всъщност той ще е видим за всички наоколо. В тези моменти зениците се разширяват, дишането се учестява, речта става по-бърза и се излива на моменти неконтролируемо. Това са човешките емоции. Важно е да разберете в кои моменти чувствате този прилив на положителна енергия. Попитайте, ако е необходимо, учителят си в работата. Той със сигурност е забелязал от какво се вълнувате. След това си поставете за цел да вършите повече такива неща.

2. Разчупете описанието на работната си позиция. За да разкриете дарбите си, трябва да изследвате нови роли в работата. Специалистите съветват: мислете за компанията като за лаборатория. Възползвайте се от възможността за гъвкави роли и проверете как се вписвате в непознати и нови задачи. Някои от най-добрите мениджъри успяват да направят ръководеното от тях работно място по-творческо и иновативно, като наблюдават кои са тези фигури, които не се засягат от мнението на останалите и след това ги поставят в позиция да имат решаваща дума за иновациите. Правят го, като поставят роли, които са базирани на вътрешните сили на отделния човек, вместо на описанието на длъжността, която той заема. Така успяват да създадат по-силен отбор. Всъщност не един наблюдател на работните процеси и маркетинга заключава, че това, което неизменно кара хората във всяка среда – у дома и в работата – да се чувстват щастливи, е възможността да им се дава свободен избор.

3. Погледнете себе си, сякаш сте друг човек. Открийте кое е това, което правите различно от всички останали в екипа ви. То е изключително ценно. В ситуация, в която истински използвате уникалните си сили и това, което ви интригува да вършите, задължително ще се отличите от тълпата. Защото подходът ви ще бъде уникален. Но за да определите силите си, трябва да идентифицирате тези моменти и да покажете на глас и със знаци колко сте различни.

4. Опишете силите си творчески. Когато ги назовавате, не използвайте клишета от рода на "работя със страст" или "отдаден съм на работата си". Вместо това се постарайте да откриете уникалния термин, който определя специфичната ви сила. Няколко такива определения са "аз съм човек, който обича да разказва истории", "поддръжник съм на автономията", "обичам да разследвам причините", "аз съм извор на безкрайна енергия". Щом назовете себе си с някакво позитивно определение и посочите в кои неща сте силни, ще станете много по-отдадени на ежедневните си занимания, защото ще стесните фокуса си и по-добре ще сте разбрали кой всъщност сте.

По материал в американското сп. Entrepreneur

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.