Как да отгледате предприемчиви деца

публикувано: 18/12/2012 - 02:11 | | коментирай сега
Как да отгледате предприемчиви деца

Утрешните бизнес лидери и създатели на фирми, които ще променят света са днешните малки деца, чиито родители ще ги отгледат с предприемчив дух. Правилната нагласа към парите става все по-ценна в съвременните общества. От нея зависи дали човек ще натрупа богатство или ще остане песимист, заседнал на едно и също работно място в продължение на десетилетия.

Предприемчивите деца ще имат лидерска роля в бъдеще, пише Надя Гудман в американското списание Entrepreneur. Особено имайки предвид, че се разширява индустрията на професионалистите на свободна практика и се увеличава броят на бизнес начинанията в развитите общества.

В ролята си на родител можете да вдъхновите предприемчива нагласа в детето си като възпитате в него правилни емоционални умения. То ще има нужда от тях, ако иска да успее в света на бизнеса. Сред тях се очертават като водещи ефективното разрешаване на проблеми, позитивната гледна точка към провала и чувството за комфорт в ситуация на висок риск.

„Всичко е свързано с оформянето на поведението на детето“, обяснява д-р Андреа Вазана, клиничен асистент професор по детска психиатрия към университета на Ню Йорк. „Социалните емоционални умения са важни и колкото по-рано помогнете на детето си с тях, толкова по-добре“, смята тя.

Тук следват пет препоръки, които ще ви помогнат да възпитате качества на предприемач в детето си.

1. Моделирайте ефективно решаване на задачи. За да подготвите децата си да откриват бизнес идеи в ежедневния си живот в бъдеще, можете да стимулирате уменията им да разрешават проблеми още, докато са малки. Когато се появи някаква тревожна ситуация в живота на детето опитайте заедно с него да направите своеобразен брейнсторминг. Помогнете му да съзре проблема. Мислете за всички възможни решения. Изброете с него възможностите „за“ и „против“. След това посочете най-добрата опция. Колкото по-добре се справят родителите в решаването на дадена задача и колкото по-добре я описват вербално като проблем, толкова по-качествено силен и умел да се справи с трудностите човек ще стане детето им в бъдеще.

2. Помогнете на детето да се учи от провалите. Като родител можете да поощрявате желанието му да се опитва да направи нещо, да се учи, и да опитва отново, въпреки че се е провалило. Това е важно умение на добрите предприемачи. За да го възпитате, очертайте критиката като възможност да се учи. Когато предлагате възможности за подобрение, ги подкрепете със специфична награда. Това се нарича „фийдбек сандвич“. Детето не се чувства толкова сурово критикувано и може да извлече позитивното съобщение.

3. Позволете му да взема решения. Уверените решения на предприемача се коренят в ранната му независимост. Още когато детето прохожда, можете да му предлагате да си избира дали иска да хапне спанак или броколи за вечеря. Или да му позволявате да избира как да се облече. Така го поставяте в ситуация, в която усеща какво е да взема решение и го карате да се почувства добре, заради възможността да го стори.

4. Насърчавайте чувство за майсторство. Предприемачите поемат големи рискове. Да запазиш самообладание в несигурна ситуация обаче е умение, което не се учи за една нощ. Децата имат нужда от свободата да тестват границите си и да овладеят страховете си още докато са малки. Когато детето ви се изправи пред рискова ситуация, първо му помогнете. След това го насочете към независимост. Задачите трябва да бъдат прогресивно все по-трудни. Това ще внуши на детето чувство за майсторство.

5. Учете го на конструктивни начини да предизвиква статуквото. Много често децата са учени да следват сляпо правилата. Тпози начик подтиска предприемчивостта. Вместо това учете децата си да променят нормите конструктивно като артикулират своята разумна гледна точка. Питайте ги смятат ли че в даден случай има нужда от промяна и защо. Задавайте им въпроса „Какво предлагаш?“.

Освен всичко това трябва да водите със своя пример. Начинът, по който родителите си говорят помежду си оформя поведението на децата. Вашето поведение помага на децата да разбират как да поставят нормите под въпрос и кога да бъдат дипломатични.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.