Как мислят богатите

публикувано: 16/12/2012 - 01:11 | | коментирай сега
Повод за размисъл: Кадър от филма "Играта" с Майкъл Дъглас. Повод за размисъл: Кадър от филма "Играта" с Майкъл Дъглас.

Най-богатата жена в света - австралийката Джина Райнхарт, бе атакувана от поредица от медийни критики след статия, в която заявява, че „завижда” на хората от средната класа за задачата „да пият, пушат и да се социализират”, вместо да печелят и да трупат собствено богатство.

„Ами ако Райнхарт има право?”, питат в Yahoo! Finance.

В тази връзка следва тома: Стив Сийблод, автор на книгата „Как мислят богатите” (“How Rich People Think”), прекарва почти три десетилетия в интервюиране на милионери по света, за да открие кое ги отличава от всички останали. Той твърди, че средната класа се състои от хора, на които се е вменявало непрекъснато да бъдат щастливи с това, което имат. И че в нея повечето хора потъват в страх и се блокират, когато стане дума за пари.

Авторът определя на базата на сравненията и изследванията си 21 разлики между богатите и всички други. Изводите му са определени от постулатите, които се очертават в начина на мислене на заможните и натрупали състояние личности, въпреки уникалната история и бекграунд на всяка от тях. Анализът и препоръките на автора са сходни с тези, които Робърт Кийосаки посочва в неговия бестселър за личното управление на богатството и нагласата към парите „Богат татко, беден татко” (бел. ред.) Става дума за следното:

1. Средностатистическият човек мисли, че парите са коренът на всяко зло. Богатият смята, че бедността и мизерията са този корен.

2. Средностатистическият човек твърди, че егоизмът е порок. Според богатия егоизмът е ценност.

3. Нормално богатият човек има лотариен интелект. Много богатият има мислене с нагласа за действие.

4. Първият вярва, че пътят към богатството преминава през формалното образование. Богатите твърдят, че този път минава през това да добиеш някакво специфично познание.

5. Първият милее за доброто старо време. Вторият мечтае за бъдещето.

6. Бедният вижда парите през призмата на емоцията. Богатият мисли за тях логично.

7. Повечето хора печелят пари като правят нещо, което не обичат. Богатите предприемачи следват страстта си.

8. Средностатистическият човек си поставя ниски очаквания, за да се подсигури и никога да не се разочарова. Богатите са насреща за предизвикателството.

9. Първият мисли, че трябва ДА НАПРАВИШ нещо, за да станеш богат. Богатият мисли, че трябва ДА СИ нещо, за да забогатееш.

10. Повечето хора смятат, че трябва да имаш пари, за да правиш пари. Че пари при пари отиват. Богатите използват парите на други хора.

11. Мнозинството е убедено, че пазарите са задвижвани от логиката и стратегията. А богатите знаят, че истинските им двигатели са емоцията и алчността.

12. Масата живее над възможностите си. Богатите трайно и продължително водят живот под тях.

13. Средната класа учи децата си как да оцеляват. Богатите ги учат как да правят пари.

14. Тя позволява на парите да я стресират. Гледа на тях като безспирно необходимо зло, което трябва да се изстрада неотменимо и като част от живота. богатите не се страхуват да признаят, че парите могат да решат повечето проблеми. Смятат, че банкнотите са най-голямото в света средство за освобождаване на човека. Имат финансова настройка на мисленето. Затова печелят още и още.

15. Повечето хора по-скоро предпочитат да ги забавляват, отколкото да ги образоват. Богатите биха предпочели да бъдат образовани, вместо забавлявани.

16. Средностатистическият човек мисли, че богатият е сноб. Богатите основно искат да се обграждат с хора с техния начин на мислене.

17. В масовия случай човек се фокусира върху спестяването. Богатото малцинство се съсредоточава върху печеленето.

18. Средната класа играе на сигурно. Богатите знаят кога да поемат риск.

19. Тя обича да й е комфортно. Те намират комфорт във впускането в нещо ново.

20. Тя никога не прави връзка между парите и здравето. Богатите знаят, че парите могат да ти спасят живота.

21. Повечето хора са уверени, че трябва да избират между парите и семейството. Богатите знаят, че човек може да има и двете.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.