Кандахар - градът на насилието

публикувано: 29/10/2012 - 16:10 | | коментирай сега
Кандахар - градът на насилието

Южният афганистански град Кандахар е свикнал с насилието. Това е, в края на краищата, родното място на талибаните. Но новата вълна от убийства, насочени към политическия елит на града зашемети дори най-закоравелите наблюдатели. Историята показва, че историческата столица на Афганистан, Кандахар контролира останалата част от страната. Той е дом на афганистанския президент Хамид Карзай и по-голямата част от ръководството на талибаните, включително Мохамад Омар. Той се разглежда като сърцето на цивилизацията в пустощта. Но южната част на Афганистан е също и главна сцена на войната, където бунтовете на талибаните са в разгара си.

През последните 10 години в Кандахар са извършени повече от 500 убийства на високопоставени политически лидери и влиятелни племенни старейшини, според данни от различни източници, предава BBC. Най-известното от тези убийства е на Айме Вейл Карзай, брат на президента, който бе застрелян от своя бодигард. Други жертви са провинциални полицейски началници, кметове, областни управители, селски и религиозни старейшини, както и учители, лекари и други цивилни разглеждани като поддръжници на афганистанското правителство и НАТО. Въпреки че убийства има и в останалата част на страната, анализатори смятат, че тези, извършвани в Кандахар може да са повече от общия брой на тези в останалата част на Афганистан взети заедно. Тези убийства са се превърнали в ежедневна проява през последните години. За хората на Кандахар те изглеждат така, сякаш поколение лидери е било унищожено.

Операциите да се разчистят талибанските бойци са разглеждани като основни тестове на стратегията за борба с бунтовниците. "Положението със сигурността се е подобрило и се предприемат по-нататъшни мерки за подобряване на сигурността и управлението. И това е така, защото враговете се опитват да се насочат към държавни служители, за да забавят този процес", казва Турлай Уеса, губернатор на провинция Кандахар.

Талибаните са поели отговорността за почти всички убийства. Те многократно са заплашвали афганистански служители и всички поддръжници на чужди нашественици, които работят за „укрепване на чуждото господство“. Безспорно е, че талибаните са спечелили психологическо предимство и публичност от тези целенасочени убийства. Дори и в този опасен град, отдавна свикнал с насилието, това шокира хората. Убийствата разтърсват политическия елит на страната и обезглавяват племенни и етнически мрежи, считани, че имат жизненоважно значение за осигуряване на стабилност.

Много от местните хора обвиняват съседите на Афганистан, особено Пакистан за убийствата - обвинение неколкократно отричано от Пакистан и другите. "Повече от 40 страни имат войски в Афганистан и много други имат своите шпионски мрежи, съсредоточени в Кандахар", казва жител, пожелал да остане анонимен. "Ние не знаем кой какво прави тук и кой стои зад цялата тази бъркотия." Престъпни групировки, наркотрафиканти и тези с лични вражди и съперничества също изглежда се възползва от тази хаотична ситуация.

"Всеки ден, когато изляза навън, не съм сигурен дали ще се върне у дома жив до вечерта или не", казва Абдул Хамид, жител на Кандахар. Но една от най-големите жертви на убийствата, е липсата на доверие в града и неговата инфраструктура. „Аз съм бил заплашван много пъти, но аз съм поел риска, защото искам да служа на хората, за да имат по-добро бъдеще", казва местен служител, който не иска да бъде назован.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.