Кога да "дръпнем шалтера" на една стратегия

публикувано: 17/10/2012 - 00:11 | | коментирай сега
Кога да "дръпнем шалтера" на една стратегия

Да гледаш как планираната стратегия се утвърждава е едно от най-вълнуващите преживявания в професионалния живот.

Кой не обича да празнува успеха?!

Осъществяването на планираните цели за продажби, налагането на нов продукт винаги са повод за радост.

Признаването на успеха е сравнително лесно, в сравнение с диагностицирането на неуспехите.

В основата на проблема лежи прост въпрос, който ние всички си задаваме - какво би станало, ако просто дадем на тази инициатива повече време, за да успее? Или пък я промененим малко?

Ако постоянно се стремим към успех на всяка цена, в крайна сметка ще изразходим важни ресурси, които бихме могли да използваме другаде, пише Лес Маккоун за Inc.com.

С други думи трябва да разберете кога да кажете стоп и да прекратите даден проект, вместо да чакате да започне да се проваля пред очите ви.

Ето четири стъпки в тази посока.

1. Създаване на предварителни показатели за успех. Трябва да имате ясно разбиране за показателите на успеха. Това са знаците, които по пътя ви показват, че успявате и се движите напред. Те трябва да са предварително ясни, за да се ориентирате. Когато посадите цвете или зеленчук, въпреки че ​не виждате крайния резултат веднага, вие сте свидетели как той се развива и расте. Същото е с всяка важна стратегия. Преди това трябва да изясните какви са показателите, които да следите.

2. Спасете здравите корени. Със сигурност не може да очаквате, че по време на цялата си кариера ще се занимавате само с успешни неща. Някои от тях ще се провалят, но въпросът тук е да успеете да спасите здравите корени. Дори и когато една стратегия не носи желаните резултати, тя със сигурност има своите добри идеи.

3. Когато нещата достигнат точка на застой. В такива случаи човек обикновено се успокоява с временните фактори и заобикалящата го ситуация. Ако обаче не отбелязвате никакъв напредък дълго време, явно нещата куцат. Ако още по време на изпълнението стратегията изпадне в застой в една от ключовите си фази, не е нужно да чакате това положение да се подобри и да се надявате на по-добрите бъдещи времена. Това положение не е полезно и за екипа ви, който се демотивира от това, че вижда, че не постига никакви резултати за дълъг период от време.

4. Посъветвайте се с трето лице, което няма пряк интерес от резултата. Да бъдете обвързани с резултатите е най-голямата грешка относно яснотата на случващото се със стратегията. Когато имате пряк интерес от успеха вашата преценка неизбежно е замъглена. За да разберете ясно, кога е дошло времето да дръпнете шалтера на стратегията или кога си струва да заложите на упоритост в надежда за постигане на успех, най-голяма полза ще имате, като поговорите с външен човек, който не е обвързан с изпълнението на стратегията.

Тези решения винаги са най-трудни за един мениджър. Закриването на един проект, прекратяването на една стратегия е обвързано не само с бизнес показатели, но и с емоционални такива. Вие сте човекът, който трябва да реши кога да дръпне щепсела на нещо, в което е инвестирал време, редурси, умения.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.