Купи си град!

публикувано: 11/08/2012 - 16:32 | | коментирай сега
Купи си град!

През последните години станахме свидетели на истински бум на продажбите на цели градове и села. През април богат виетнамец си купи градчето Бълфорд в щата Уайоминг, САЩ, за 900 000 долара. През май френският „град-призрак” Курбефи бе продаден на американски фотограф за 643 000 долара.

Кому е нужно да купува цял град? Мнозина виждат в тази инвестиция голям бизнес потенциал и имат намерение да трансформират някое забравено от Бога място в пикантна туристическа дестинация. Един бизнесмен пък купи американския град Банкърсмит, за да постави марката си на картата на щата Тексас. Той смени името на града на Бикинис, както се казва и веригата му ресторанти.

Инвестицията обаче невинаги носи сигурност. Актрисата Ким Бейсинджър например купи градеца Браселтън през 1989 г. за 20 млн долара, а го продаде пет години по-късно едва за милион.

За хората, които все пак искат да си купят град, имат поне 250 000 долара и дори са готови да му дадат шантаво ново име, изборът е голям. Предлагаме ви пет международни предложения, едно от които дори е обявено на търг в Ebay.

Гариоуен, Монтана, САЩ


Начална цена: $ 250 000

Население: 2

Гариоуен е мъничка точка на картата, а размерът му е едва 7,7 акра. В него има бензиностанция, кметство, бизнес сграда и зона за пикник. Какво е привлекателното в града? Историята. Битката на Малкия голям рог между представителите на индианското племе Лакота и армията на САЩ се е провела тук през 1876 г. Отлична начална точка за привличане на туристи, заинтересувани от съдбата на коренното население. Освен това Гариоуен е по средата на пътя между планината Ръшмор и резервата Йелоустоун.

Франи, Уайоминг, САЩ


Цена: $ 525 000

Население: Не е обявено

Този град е обявен на търг в Ebay и цената при наддаването започва от 330 000 долара, но може да го купите и веднага за 525 000. В парцела има просторна търговска сграда, бивш ресторант, множество жилища за даване под наем, сливови насаждения, две бензоколонки и магистрала. Най-ценното в града е описано така: „Магазинът реализира продажби за 900 хил. долара годишно, а приходите от наеми са 3,7 хиляди месечно.” Всъщност не целият град се продава; местният бар е обявен на отделен търг.

Вале Пиола, Италия


Цена: $ 800 000

Население: 0

Овчарството в италианските Апенини вече не е каквото беше и затова градчето Вале Пиола е изоставено от повече от 30 години. Новият му собственик ще получи 11 полуразрушени средновековни сгради, сред които църква от 13 век и два обора. Зиме тук е много снежно, а лете – горещо. Какво може да ви привлече тук? Италианският блог „Имотен консултант” препоръчва бъдещето на Вале Пиола да бъде като туристическа дестинация за почивка. Подобен план бе изпълнен успешно със селцето Санто Стефано ди Сесанио.

Хенри Ривър Мил, Северна Каролина, САЩ


Цена: $ 1,4 млн

Население: 0

Някогашният град, построен от компанията „Хенри Ривър Манюфакчъринг”, се появи на големия екран през тази пролет като дома на Катнис Евърдийн в хитовия филм „Игрите на глада”. Само това е достатъчно да привлече туристи от цял свят, а и мястото предлага приятна природа и спокойствие. Чудесна инвестиция за предприемачи с фантазия и любов към киното.

Тумсбъро, Джорджия, САЩ


Цена: $ 2,5 млн

Население: Около 700

Местен строителен магнат обяви за продажба 28 парцела в историческото село Тумсбъро. В него има опера с 500 места, хотел с 18 стаи, бръснарница, красива стара банка и железопътна гара. За парите си ще получите още 12 къщи, работеща мелница, завод за сиропи и склад за памук. Сегашният собственик Бил Лукадо купил града на търг. Той заяви пред АП, че запазеното градче от 18 век може да послужи отлично като постоянна снимачна площадка за някоя кинокомпания.

The Huffington Post

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.