Милош Земан е новият президент на Чехия

публикувано: 27/01/2013 - 12:34 | | коментирай сега
Милош Земан е новият президент на Чехия

Милош Земан спечели първите преки президентски избори в Чехия, предаде АФП. Бившият премиер на страната се откъсна във втория тур от съперника си и настоящ вицепремиер княз Карел Шварценберг с 15%, след преброяването на 94% от гласовете.

Избирателната активност в Чехия е била 57,36 процента. В страната няма определен праг за активността. Церемонията по встъпването в длъжност на новия държавен глава е определена за 8 март.

В първия тур на изборите Земан постигна едва минимална преднина пред Шварценберг. За него гласуваха 24,21 процента, а Шварценберг получи подкрепата на 23,4 на сто от избирателите.

За първи път президентът на Чешката република се избира с пряко гласуване. Решението за това бе подписано през февруари 2012 г. от настоящия президент Вацлав Клаус. Преди това президентът се избираше на общо заседание на двете камари на парламента.

Милош Земан бе дългогодишен лидер на Социалдемократическата партия в страната и отдавнашен опонант на Клаус. През 2007 г. той напусна партията и създаде собствена организация – Партията на гражданските права. Земан е известен с резките си изказвания по различни въпроси. Веднъж той нарече исляма „антицивилизация” и активно критикуваше теорията за причиненото от хората глобално затопляне.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.