Министър Добрев: Няма причини да се искат по-високи цени на тока

публикувано: 11/01/2013 - 18:13 | | коментирай сега
Министър Добрев: Няма причини да се искат по-високи цени на тока

Не виждам предпоставки за увеличение на цената на тока, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти. Така той коментира дадената от ЧЕЗ заявка вчера, че възнамерява да поиска от енергийния регулатор леко увеличение на цените на тока заради необходимостта от инвестиции и заради натрупаната през регулаторния период инфлация.

Добрев взе отношение и по темата за АЕЦ „Белен” след като по-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев изчете декларация от парламентарната трибуна, че проектът за изграждането й е най-евтиният в света.

АЕЦ "Белене" не може да се изплати за 10 години, а енергията от тази централа ще бъде двойно по-скъпа от пазарната цена на тока сега, заяви Делян Добрев.

Той обясни, че според доклада на консултанта HSBC изграждането на Втора Атомна ще струва 10,35 млрд. евро, а произвежданата от централата електроенергия ще е на стойност 75 евро (или 150 лв.) на мегаватчас за средния срок на експлоатация на централата от 60 години.

В момента средната цена на електроенергията на свободния пазар е между 65 и 70 лв. Това означава, че енергията от АЕЦ „Белене” не би могла да е конкурентна и централата не би могла да печели по 3 млрд. лв. на година, за да се изплати за 10 години, коментира Добрев.

В декларацията си пред парламента днес Станишев сравни стойността на втората атомна у нас с централа, която Чехия изгражда в момента за около 10 млрд евро, с "Уестинг хаус" в САЩ на цена под 11 млрд евро, и с Турция където изграждането на 4 реактора струват около 20 млрд евро. "Белене" е най-евтиният проект, дори с ескалацията на инфлацията през годините и крайната цена е 6 млрд. евро, а не както се твърди около 20 млрд. евро, подчерта председателят на социалистическата партия.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.