Министър Добрев: Работим за промяна на дефиницията за голямо предприятие

публикувано: 22/01/2013 - 15:05 | | коментирай сега
Делян Добрев. Снимка: Юлиян Донов, списание "Мениджър". Делян Добрев. Снимка: Юлиян Донов, списание "Мениджър".

"2013 година няма да бъде една от най-леките години, но ще бъде по-добра от 2012." Такава прогноза направи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на среща с представители на гръцкия бизнес в България в столичния хотел "Шератон" днес. Срещата бе организирана от гръцкия бизнес съвет - Hellenic Business Council in Bulgaria под надслов "Икономическата ситуация в България през 2013 г. Инвестиционна политика. Енергийна стратегия. Инфраструктурни проекти."

"От средата на миналата година половин Европа е в криза. България е малка, но отворена за износ икономика. За радост, в последните месеци се увеличава експорта ни към трети страни за сметка на този за Европейския съюз. Правителството ни ще направи всичко възможно да останем в топ 3 в ЕС по отношение на бюджетния дефицит, външния дълг и макроикономическите показатели. Това със сигурност не радва българското общество, но вие със сигурност ще го оцените", каза министър Добрев пред аудиторията от изпълнителни директори и инвеститори, представители на гръцките фирми у нас.

Срещата бе открита със статистика, от която стана ясно, че 50 хиляди души се трудят в гръцки предприятия в България. Общо 3 милиарда евро са инвестициите на южната ни съседка в страната ни, разпределени във финансовия сектор, металургията, стъкларската и циментова индустрия, производството на хранителни стоки.

"Имаме 2256 сключени договора по Оперативна програма "Конкурентоспособност" и сме контрактували около 1 милиард евро от общо отпуснати 1,176 милиарда", посочи Делян Добрев. Той обясни, че в следващите 6 месеца ще се планира следващия програмен период за 2014 г. Вече са определени приоритетните сфери от икономиката, които да получат целенасочена подкрепа. Те са следните:

*внедряване на иновации

*енергийна ефективност (българските фирми харчат за нея към пет пъти повече)

*целенасочена подкрепа за експортно ориентираните предприятия. „В последните години видяхме, че те са двигател на българската икономика. Затова ще им помогнем да навлязат на нови пазари“, посочи Добрев.

*подкрепа за предприятията, които обработват метали. Погледът върху външнотърговския баланс на България сочи, че първите четири пера от износа са от сферата на суровините и металите.

Държавата ще работи да промени дефиницията за "голямо предприятие" през следващия програмен период, защото според ЕС не повече от 20% от средствата по оперативната програма могат да бъдат усвоени от големи фирми. Понятията "голяма" и "малка" фирма, за разлика от в чужбина, се определят според административния капацитет. Тоест, от броя на служителите, не от оборота. „Ето защо, на мен ми се е случвала абсурдната ситуация една компания да ми казва, че ако трябва ще съкрати 20 души, от които има нужда, за да падне броят на служителите й до 250 и тя да се преименува на средно предприятие, което да се бори за финансиране."

„Най-големият ни приоритет по отношение на енергетиката е енергийната ефективност – не само тази на жилищата, но и дейността на компаниите за пренос на енергия. Енергийната ефективност ще направи предприятията конкурентоспособни", каза министърът.

Той разказа пред гръцкия бизнес за дейността на консорциума, който изследва блока "Хан Аспарух" в Черно море за наличие на нефт и газ. Проучването ще продължи още 4,5 години. Ако такова находище бъде открито, 30% от средствата от добива ще влизат в държавния бюджет като приходи. И добитият газ ще бъде 35% по-евтин.

Освен това министър Добрев говори за промените в новия Закон за насърчаване на инвестициите. В тях е посочено, че инвеститорите от клас А и Б ще получават от държавата обратно осигуровките през първите две години. "Така ще можете да си спестите 17,5% от разхода за човешки ресурси през тази две години", каза той.

Очаква се туризмът през 2013 г. да отчете ръст между 6 и 9%. "7 милиона туристи посещават България годишно, колкото е броят на населението ни. Това показва, че сме туристически ориентирана държава", добави Добрев. В последните няколко месеца туроператори от страната ни са били представени на туристически изложения в Япония, Индия и Китай. Над 1 милион гърци са посетили България през 2012 г.

През 2013 г. се очаква ръст на икономиката малко под 2%. Бюджетният дефицит ще бъде около 0,48%, което би било постижение на фона на останалите икономики в Европейския съюз.

Очаква се инфлацията да остане на нивото си от 2012 г. Не се очакват сериозни промени в цента на енергийните услуги и газа.

Нивото на безработицата ще остане приблизително като през миналата година. Не се очаква тя да се увеличи, освен ако не се случи нещо драстично в ЕС. Най-вероятно няма и да намалее.

Всички резерви в бюджета ще бъдат събрани, за да може да се получи технически увеличение на пенсиите и възнагражденията на учители, военни и други професионалисти. Така по план трябва да се увеличи потреблението. Съчетано с ръст в туризма и износа, това увеличение трябва да допринесе за по-голям растеж на икономиката.

По отношение на вида на инвестициите, в момента държавата насърчава вложенията в реалния сектор. "През 2007 и 2008 г. инвестициите у нас са били в пъти повече, но над 70% от тях са били в областта на недвижимите имоти и финансови сектор. Миналата година почти 100% от инвестициите са били в реалното производство. Потенциалът на недвижимите имоти бързо се изчерпва“, каза още Добрев.

Във връзка с приватизационната политика, следващото предприятие, което ще бъде приватизирано, е Пловдивският панаир. Той ще бъде пуснат на Българската фондова борса. Това трябва да даде допълнителен стимул за търговията й, имайки предвид, че оборотът й на моменти е по-малък от заплатите на някои от големите, чуждестранни изпълнителни директори у нас, например.

Невена Любенова

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.