Мистерия с исканото от „Булгаргаз” увеличение на синьото гориво

публикувано: 11/06/2010 - 17:09 | | коментирай сега
Ще преживеем ли и този път газификацията? Ще преживеем ли и този път газификацията?

Съвсем спокойно Българският спортен тотализатор може да пусне тираж под надслов „С колко точно процента ще поскъпне цената на природния газ у нас?”. Убедени сме, че джакпотът ще надхвърли натрупаният до момента 5,5 млн. лв., защото уцелването на точната комбинация зависи преди всичко от отговора на въпроса колко всъщност е исканото в проценти увеличение от страна на „Булгаргаз”. От понеделник насам текат разнопосочни информации и се спрягат най-различни числа сякаш върви пазарлък на „Женския пазар”.

По хронологичен ред в понеделник, 7.06., изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов обяви, че дружеството ще поиска поне 23% увеличение на цената на синьото гориво. Иначе-горят! Гогов на няколко пъти повтори тогава, че това увеличение е нещо като жизнен минимум, нужен за оцеляването на Булгаргаз и че точните сметки ще станат ясни на 10 юни

В сряда, на 10.06. шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев каза пред депутатите от две парламентарни комисии, че цената на природния ще се вдигне поне с 20%.

Час по-късно, пред журналисти той обеща да се потърсят резерви, така че оскъпяването на топлинната енергия да се удържи в рамките на 15%.

Вчера, в ранните следобедни часове се появиха информации, че „Булгаргаз” ще поиска 24% увеличение на цената.

В късната новинарска емисия на bTV снощи и в обедната днес беше събощено обаче, че „Булгаргаз” ще поиска почти 38% оскъпяване.

Днес, 11.06. по някое време споменатият вече председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев съобщи, че „Булгаргаз" предлага 28% увеличение на цената на газа от 1 юли спрямо действащата сега тарифа. Семерджиев се позова на внесеното вчера заявление на дружеството за цената на природния газ.

За тези, които вярват, че разбират от сметките на енергийните монополисти добавяме уточнението на г-н Семерджиев, че спрямо определената от ДКЕВР цена предложеното в заявление увеличение е с 23.9% по-високо. На нас, които ще плащаме сметките, не ни остава нищо друго, освен да чакаме фактурите. Може би тогава най-сетне ще стане ясно с колко точно е поскъпнал газа.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.