Музей на комунизма бе открит днес в столицата

публикувано: 19/09/2011 - 16:35 | | 2 коментара
Музей на комунизма бе открит днес в столицата

Днес в София беше открит музей на социалистическото изкуство. Лентата преряза премиерът Бойко Борисов. На събитието присъстваха още вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на културата Вежди Рашидов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новият музей ще бъде филиал на Националната художествена галерия и ще се намира на ул.  "Лъчезар Станчев" 7 в кв. "Изгрев", в пространството между столичния КАТ и Националната следствена служба.

Музеят на социалистическото изкуство  ще събира, опазва и експонира образци на изкуството от периода 1944 - 1989 г. Музеят се състои от скулптурен парк с територия от 7 500 кв. м, където засега са изложени 77 произведения на монументалната скулптура. Експозицията в изложбената зала е разположена на площ от 550 кв.м и показва 60 произведения на живописта и 25 творби на кавалетната пластика.

Към музея има и видео зала, където ще бъдат прожектирани документални филми от епохата на социализма. Ще бъде открит и сувенирен магазин с автентични предмети от епохата, както и съвременни артефакти.

По време на церемонията Симеон Дянков заяви, че в цяла Източна Европа няма такъв музей и вярва, че той ще се превърне в една от най-големите атракции в София.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.
снимка на Aneta Kupenska
Aneta Kupenska
19/09/2011 - 20:24


Браво! Не трябва да забравяме историята си.

 


снимка на Георги Георгиев_3
Георги Георгиев_3
19/09/2011 - 18:23


Честито!