Намаление на цената на тока от 1 март ще има, но с колко - не е ясно

публикувано: 27/02/2013 - 16:42 | | коментирай сега
Намаление на цената на тока от 1 март ще има, но с колко - не е ясно

Цената на тока ще бъде намалена от 1 март, заяви в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.  Това стана по време на гласуването на промени в Закона за енергетиката, според които цената може да се променя повече от веднъж годишно. Досега това се случваше само веднъж годишно - от 1 юли.

Министър Добрев обаче не можа да отговори с какъв процент ще бъде намалена електроенергията, както и дали новата цена ще важи само в периода март-юли, когато е стандартният период за промени в цените.

През миналата седмица премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че според изчисления на правителството тока може да поевтинее с 8% още през март. Борисов обясни, че крайното решение, обаче, зависи  на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Стъпките за намаление на тока, които се обсъждат, са няколко. Едната възможност е това да стане за сметка на приходите за ЕРП. Там могат да бъдат коригирани признатите разходи и нормата на печалба на дружествата, но това едва ли ще доведе до съществено понижение на сметките на гражданите.

Втората възможност е преразпределяне на микса на електроенергия, така че в него да влязат по-евтините източници от АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица 2". Срещу тази идея обаче се обявиха от бизнеса и синдикатите, тъй като това ще оскъпи тока за предприятията и ще остави на улицата 12 хил. миньори и енергетици в топлите централи.

Третата възможност за по-ниски сметки е да се премахне ДДС върху цената на тока. Тази идея срещна голяма съпротива от Министерство на финансите, тъй като може да провали бюджета, а има и антисоциален характер.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.