НАП следи за данъчни престъпления от небето

публикувано: 01/10/2010 - 11:14 | | коментирай сега
НАП следи за данъчни престъпления от небето

По почина на гръцките данъчни власти, Националната агенция за приходите (НАП) направи видеозапис от въздуха на най-луксозните имоти в Панчарево, Драгалевци, Симеоново, Бояна, Бистрица и Княжево. В записите, направени от хеликоптер на Авиоотряд 28 има стотици къщи със застроена площ от повече от 2000 квадратни метра и басейни, частни пътища, имоти с тенис кортове и мини голф игрища.

Подозренията на НАП са, че някои от къщите изобщо не са декларирани и за тях не се плащат данъци. Освен това, по данни на агенцията, много от луксозните сгради са обявени в регистрите като офиси, а всъщност се използват за жилищни нужди.

Данъчните започват и проверка за действителните параметри на скъпите имоти, оценка на пазарната им стойност и проверка на официално обявените доходи на собствениците им. Необявените доходи ще бъдат облагани с лихви в случай, че бъдат открити данъчни престъпления. По закон укриването на данъци в особено големи размери се наказва и с лишаване от свобода за 8 години, както и конфискация на имущество.

"Нека да стане ясно, че за НАП не всеки собственик на луксозен имот е престъпник. Няма нищо лошо човек да разполага със скъпа къща. Единственото, което ни интересува е тези хора да са декларирали реалните си доходи и да са платили данъците върху тях.", заяви по повод проверките изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Записите от въздуха ще бъдат предадени на Столична община, за да се проследи дали са спазени всички строителни изисквания и имотите са надлежно декларирани. 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.