Народът се раздели на протести и контрапротести

публикувано: 20/02/2013 - 20:15 | | коментирай сега
Народът се раздели на протести и контрапротести

Протести и контрапротести бележат вечерните часове на деня, в който правителството на ГЕРБ подаде оставка. В София като гореща точка се очертава районът на Народното събрание, където днес по обед бе организирано мирно присъствие в защита на Бойко Борисов. В момента пред сградата на парламента има около стотина души с лозунги в подкрепа на ГЕРБ, които скандират „Бойко.”

В същото време до площада на парламента достигна и свиканото и тази вечер протестно шествие срещу монополите, което тръгна към 18.00 ч. от Орлов мост с мощни скандирания. Двата протеста бяха разделени от 20-метрова буферна зона с метални заграждения, полиция и жандармерия. Участниците в двете демонстрации са размениха обиди, а по привържениците на правителството бяха хвърлени димки.

По-късно протестът срещу монополите се върна на Орлов мост и го блокира. Участник с черна маска на лицето подпали знаме на ЕС, но хората около него го изгасиха флага и прогониха подпалвача с викове "провокатор". В момента, в района на Орлов мост има засилено полицейско присъствие, а движението е блокирано.

Преди да тръгнат към Народното събрание, участниците в протеста от Орлов мост прочетоха по мегафон исканията си:

 1. Оставката на кабинета на Бойко Борисов утре да бъде гласувана.

 2. Да не се провеждат предсрочни парламентарни избори и нито една от партиите, участвали до момента във властта през последните 23 години, да не прави правителство до края на този мандат на парламента.

 3. Гражданско управление чрез кръгли маси по исландски модел.

 4. Да бъде направена ревизия на абсолютно всички монополисти. КТ "Подкрепа" обяви постоянна готовност на Националния стачен комитет и откри процедура по организиране на общонационална политическа стачка. От синдиката призоваха своите симпатизанти да участват в гражданските протести, без да се поддават на провокации. Синдикатът определи като безпрецедентно политическото и икономическото положение в страната, затова предлага президентът да създаде Обществен съвет за национално спасение, който да начертае конкретни мерки за излизане от институционалната криза.

 По-рано през деня днес участниците в мирното присъствие в защита на Борисов решиха да съберат подписка срещу неговата оставка и да я внесат в парламента, но се оказа, че вече е късно това да стане днес и депозирането на подписката бе отложено за утре. В ранния следобед, след среща с ПГ на ГЕРБ вицепремиерът и зам.-председател на управляващата партия Цветан Цветанов поздрави привържениците на правителството пред парламента и ги призова да не се поддават на подстрекателства. Той също така обяви, че за 2 часа над 12 000 души са заявили подкрепа за Борисов във Фейсбук и коментира, че решението за оставката е „най-правилното за държавата, защото в справедливите искания на гражданите заради високите сметки имаше възползване от от политически партии и лица, които искат да дестабилизират държавата.” В една демократична държава единственият демократичен начин да има законно управлениеа са парламентарните избор и това мнозинство, което всички заедно ще направим, ще покаже на цяла Европа, че България е силна със своето гражданско общество, заяви още Цветанов пред поддръжниците на управляващата партия.

Вълненията не стихват и в други градове на страната

Варна

Над 2000 протестиращи се събраха тази вечер на площада до сградата на общината. От инициативния комитет на протестите в града обявиха, че отменят шествията си дне и утре. Митингът преминава мирно, а протестиращите изразиха благодарност към полицейските служители за толератното отношение, проявено през целия период на демонстрации в града, които продължават вече 11 ден.

От трибуната на митинга във Варна бе обявено, че предстои в следващите дни да се обсъдят съвместно искания на всички инициативни комитети в страната, за да се излезе с единна позиция. В същото време се чуха и искания утре депутатите да внесат в парламента предложения за свикване на Велико народно събрание за промяна на Конституцията, която да позволява гражданите да отзовават избраните във властта.

Благоевград

Около 1000 души се събраха и тази вечер на протест в града, като основното им искане вече е смяна на модела на управление в България. Представител на инициативния комитет в града съобщи, че в събота организаторите и инициативните комитети от цялата страна ще се срещнат в София, тъй като в социалните мрежи не могат да се координираме и да стигнат до единно решение.

Бургас

В града текат три протеста – един срещу политизиране на протестите, друг – в подкрепа на правителството и трети – срещу монополите и властта, който от своя страна се разцепи на стари – представители на Съюза на пенсионерите и по-млади, които не са организирани в сдружение.

Пловдив

В Града под тепетата също се очертаха два протестни лагера. Около 500 протестиращи срещу високите сметки за ток в Пловдив се събраха пред Централна поща, където пък има няколкодесетки души, излезли в подкрепа на на премиера Бойко Борисов.

 Готовност за общонационална политическа стачка

 Междувременно КТ "Подкрепа" обяви постоянна готовност на Националния си стачен комитет и откри процедура по организиране на общонационална политическа стачка. От синдиката призоваха своите симпатизанти да участват в гражданските протести, без да се поддават на провокации. Синдикатът определи като безпрецедентно политическото и икономическото положение в страната, затова предлага президентът да създаде Обществен съвет за национално спасение, който да начертае конкретни мерки за излизане от институционалната криза.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.