Наставниците, които всеки трябва да има на старта на кариерата

публикувано: 26/11/2012 - 02:11 | | коментирай сега
Наставниците, които всеки трябва да има на старта на кариерата

При самия старт във вашата кариера, да имате наставник може до голяма степен да предопредели вашето успешно професионално развитие. „Менторството е една възможност наистина да се учите от някого, който вече е бил там преди вас“, казва Аманда Поучат, съосновател на CIO и Levo League, пред „Бизнес Инсайдър“. „Наставниците могат да ви помогнат с решението на даден проблем, да определите по-точно целите си, да ви запознаят с нужните хора“.

В тази връзка Поучат съветва всеки нов служител да търси три различни наставници:

Ментор на вашите години

Това е всеизвестна тактика при обучението на новопостъпилите. Тези взаимоотношения са на по-достъпен език, тъй като еднаквите години предполагат и по-общи възприятия. Наставникът на вашите години би могъл да ви научи на нещо, но обратната възможност също не е изключена. Така сте си взаимно полезни.

Ментор с няколко години разлика

Този, който е заемал длъжността преди вас, със сигурност е пълен с доста полезни съвети. Особено, когато това е било само преди няколко години, вашият ментор все още е дълбоко в материята и в никакъв случай, не би могъл да ви подведе.

Ментор доста по-старши от вас

Наставникът, който е много по-възрастен, ще се нуждае от малко повечко време, за да си припомни проблемите, които е имал на вашата възраст. Ако вие обаче сте емоционално обвързани с това препятствие, то старшият със сигурност ще ви даде обективно мнение.

Все пак не забравяйте, че не е задължително менторът ви да е по-стар от вас.

„Аз дори научих много от моята току-що завършила колежка“, споделя Поучат. „Бих решила, че аз съм нейният ментор, но всекидневно научавам много нови неща от нея, а тя е по-млада от мен с четири години“.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.