Науката на продуктивността

публикувано: 17/12/2012 - 02:12 | | коментирай сега
 Науката на продуктивността

В свят, който изглежда все по-зает ежедневно, продуктивността е в ума на мнозина. Но вместо да сваляме последните приложения за тайм мениджмънт или да се принуждаваме да стоим на работа с часове, как можем да използваме науката, за да отворим път за потенциала на умовете си? Има ли тайна, свързана с това да си продуктивен?

Първото нещо, с което трябва да сте наясно, е че волята ви просто не е достатъчна. Някои изследвания твърдят, че тя е изчерпаем ресурс, който може да бъде изцяло изхабен. Това е концепция, известна като „изчерпване на егото”. Вместо да убеждавате себе си просто да опитвате повече и повече, се предлага по-методичен подход.

Първата стъпка в него е да започнете. Може да ви се струва очевидно, но изследванията са показвали, че стартирането на един проект е най-голямата пречка пред продуктивността. Преди да започнем мозъкът ни си представя как идва най-трудната част. Започва да симулира реалната работа като се фокусира върху малки задачи, където не е необходим много ум.

За щастие има настройка на ума, която се казва „ефектът Зигарник”. Тя стимулира човека да завърши задача, която вече е започнал. Този ефект води до това, че когато оставим нещо недовършено чувстваме дискомфорт и натрапчиви мисли. Затова просто започнете. Сега!

Ами тай мениджмънтът? Изненадващо, когато обърнем поглед към някои от най-добрите музиканти в света откриваме, че не е задължително те да са се упражнявали повече. А да са се упражнявали по-съсредоточено. Те са прекарвали повече време, фокусирани върху най-трудните задачи. Вместо да разхвърлят усилията си в рамките на целия ден, те прекарват периоди на интензивен труд, последвани от почивки. Те не разчитат на волята, а на навиците и дисциплинираните графици. Повечето от най-умелите цигулари в света следват режим на 90 минути работа и 15-20 минути пауза. Така те не опитват да влагат енергия през целия ден, а разбиват времето му на сесии. Релаксацията ги прави най-ефективни.

Как да разработите дисциплината, нужна за да следвате този график? Един от ключовите компоненти е да си дадете краен срок. Създайте нещо като таблица на отговорността, в която документирате прогреса си. Разделете я на две колони. В едната записвайте прекараното време. В другата – дейностите, които сте извършили по това време. Също както хората на диета си записват прогреса си.

И на последно, но не по важност място: спрете с мултитаскинга! Изследванията показват, че хората, които опитват да правят няколко неща едновременно, са много по-малко продуктивни.

See video

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.