Най-четените текстове за управление в "Мениджър.Нюз" през 2012 г. (3)

публикувано: 31/12/2012 - 01:10 | | коментирай сега
Най-четените текстове за управление в "Мениджър.Нюз" през 2012 г. (3)

Какво още влезе в топ 5 на материалите за бизнес и управление в сайта ни, които ви заинтригуваха най-много през тази година? Вижте!

Най-добре платените професии на бъдещето

Някои от големите икономики по света са в криза. Други се възстановяват от рецесия. В тези условия много хора по света опитват да се ориентират към професиите на бъдещето, които ще им се отплащат най-добре. По този повод „Уолстрийт джърнъл” изготви специален списък на най-добре платените професии на бъдещето.

Според изданието това са кариерите, които ще се търсят най-много през следващото десетилетие. Някои от тях ще нараснат като присъствие на пазара с 60% в Америка до 2020 г. Други в момента в Щатите се заплащат на средно ниво над 34 хил. долара годишно, но възнаграждението им в идните години ще се удвои.

Тези професии ще бъдат търсени, заради промените в състава на населението на развитите икономики като американската. Голяма част от тях изискват най-малко магистърска степен. В много случаи – докторат. Ето кои са:

10. Оптометристи. Работата на тези специалисти е свързана с грижата за очите и зрението. Включва диагностицирането на травми на очите и заболявания. Освен това те предписват очила и лещи. За да практикуват, им е необходима докторска степен по оптометрия. В САЩ няма достатъчно такива специалисти. Затова хората с това образование и умения в момента там получават над 166 хил. долара годишно. Тази професия ще бъде необходима в бъдеще, заради застаряването на населението и увеличаващите се проблеми със зрението.

9. Професионални терапевти. Те лекуват пациентите с физически травми, заболявания и недъзи чрез терапевтична употреба на ежедневни дейности. Помагат на хората да разработят, подобрят и възстановят уменията си, необходими в живота и работата.

8. Ветеринари. Освен за нарастващия брой домашни любимци, те ще се грижат и за животните от хранитената индустрия, както и за лабораторните животни. Хората все повече избират да се грижат за домашен любимец. Същевременно нараства нужното количество храна за изхранване на населението в развитите държави.

7. Учени в областта на медицината, освен епидемиолози. Познанията на биолози и хора, завършили медицина, ще бъдат търсени от университетите, правителствата и частния сектор, които ще бъдат склонни да заплащат за работата им все повече.

6. Аудиолози. Те лекуват пациенти, които имат проблеми със слуха, баланса и ушите. Загубата на слуха нараства, докато хората остаряват.

5. Дентални хигиенисти. Сред факторите, които ще доведат до нарастващото търсене на тези професионалисти, е свързването на денталното здраве и хигиената в устната кухина с цялостното здраве на човека. Освен това, населението в развитите държави ще застарява. Тези професионалисти нямат нужда от висока научна степен. Обикновено в работата си почистват зъбите и използват рентгенови лъчи.

4. Физиотерапевти. Те помагат на пациентите да се справят и да поправят затруднения в движението на тялото и болки. Смята се, че тази професия ще бъде една от най-търсените в идните години.

3. Пазарни анализатори и маркетинг специалисти. Те са необходими в повечето индустрии. Изследват и предвиждат тенденциите в маркетинга и продажбите. Събират и анализират данни за продуктите и услугите на компаниите, в които работят.

2. Медицински специалисти, които диагностицират със сонографи. Те работят в болници и други лечебни заведения. Използват ултразвук върху пациентите и анализират получените снимки. Правят го чрез уреда сонограф.

1. Биомедицински инженери. Работата им е свързана с проектирането или поддръжката на биомедицинска апаратура, рентгенови апарати и други съоръжения за поставяне на изкуствени органи. Този вид кариера изисква много задълбочено познание на полета като биологията, инженерството, математиката и химията. Специалисти предвиждат, че в САЩ броят им ще нарасне с над 61% до 2020 г. Средният им доход в страната в момента е над 81 хил. долара годишно.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.