Най-ниската точка на Земята – с 10 см по-висока

публикувано: 18/01/2013 - 16:35 | | коментирай сега
Най-ниската точка на Земята – с 10 см по-висока

Нивото на Мъртво море - най-ниската точка на Земята, се е покачило с 10 см., съобщават израелски медии, цитирани от БТА. Това е първото покачване на нивото на водния басейн от 10 години насам.

Покачването се дължи на придошлите води на река Йордан и други притоци, преминаващи през Западния бряг, след януарските бури.

Във вторник Световната банка представи доклад за изпълнимостта на проект за строежа на канал, който да свързва Червено море с Мъртво море.

Идеята за свързването на двете морета всъщност съществува вече повече от век.  Проектът обаче придоби статут на спешност, когато беше установено, че брегът на Мъртво море се отдръпва със скорост повече от метър годишно.

Природозащитни групи се възмутиха от доклада и предупредиха, че съществува опасност нетипични водорасли и минерали да променят цвета на Мъртво море или подпочвени източници на прясна вода да бъдат замърсени с морска.

Пътят на водата към Мъртво море може да мине през Йордания.  Проектът би струвал около 10 милиарда долара, като годишно по канала ще преминават 2 милиарда кубични метра вода, а изпълнението му може да започне най-рано след 10 години.

Мъртво море е разположено на границата между западния бряг на река Йордан, Израел и Йорданската долина. Този воден басейн е най-дълбокото езеро с толкова голяма концентрация на сол в света. Мъртво море е дълго 67 км, широко близо 18 км и в дълбочина достига 799 м под морското равнище в най-ниската си точка.

То е разположено в разлом, който е част от дълга пукнатина в земната повърхност, наречена Долината на Големия разлом. Дълга 6000 км, тя се намира между планините Таурус в Турция и долината на река Замбези в Южна Африка. Формирала се е през миоценския период като резултат от движението на Арабското плато първо на юг и след това на изток от Африканското плато.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.