Най-простичките тайни за успешен мениджмънт

публикувано: 26/10/2012 - 00:11 | | коментирай сега
Най-простичките тайни за успешен мениджмънт

„Забравете какво сте научили от дебелите книги и университетите. Има само един начин да сте сигурен, че ще превъзхождате екипа, който ръководите.

Всичко, прочетено от вас относно мениджмънта, в никакъв случай, няма да ви е излишно, но съветите, които ще откриете в повечето книги, ви учат как да управлявате „хора“, а това не е правилно.", смятат авторите на тази статия, публикувана в „Inc.com”. И представят един по-различен поглед върху умението да бъдеш добър лидер.

Невъзможно е да ръководите „хората“, защото вие стоите начело на отделни личности. Индивидуалността на човек не зависи от тази на друг, затова методите, които прилагате спрямо един, няма да въздействат на друг, посочват те.

Някои хора разгръщат своя потенциал, когато ги похвалят, други се чувстват неудобно, в моментите, когато са в центъра на вниманието. Част от обществото прави всичко срещу заплащане, останалите се борят с по-предизвикателни задачи. Всяка личност е отделна. Едни се нуждаят от менторство, други – само от конкретни консултации относно решенията, които трябва взимат.

Най-важният трик е да управлявате подчинените ви, както те искат, а не по начина, който вие считате за удачен. Единствената възможност да постигнете това е чрез диалога. Още в първата ви среща с тях, питайте :

  • Как предпочитате да се управлява?
  • Какво мога да направя, за да подпомогна вашето развитие?
  • Какъв тип управление би ви демотивирало?

 

Вслушайте се внимателно в отговорите и ще имате възможността да се превърнете в любимия треньор на отбора. Всички ваши подчинени ще са сплотени и ще работят като екип, а от вас ще се изисква да ги мотивирате и компенсирате, когато е нужно, разбира се.

Има още по-лесен вариант, за да разберете мнението на служителя – когато той сам си го каже. Ако в този случай не го изслушате внимателно, то по-добре си подайте оставката. Няма нищо по-лесно от това информацията, от която се нуждаете, да ви бъде поднесена, без дори да сте попитали.

За съжаление, повечето хора не са толкова смели, затова вие сам трябва да разберете как да получите отговорите на тези важни за управлението въпроси. Ръководенето на определен състав не може да се научи само от книгите, понеже там всичко е обобщено. Всеки в този свят е уникален, така че и подходът към него трябва да е различен!

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.