НДК пред фалит

публикувано: 26/11/2012 - 14:44 | | коментирай сега
НДК пред фалит

Националният дворец на културата е пред фалит, заяви бившият генерален директор на НДК Христо Друмев по време на форумa „Софийска архитектурна седмица 2012”, предаде БГНЕС. По думите му дворецът няма никаква дейност.

Христо Друмев подчерта, че НДК се е превърнал в рентиерска организация и всичките му приходи са главно от наеми. Според него вече няма културна дейност, няма международни фестивали и конференции. Дори е била прекъсната традицията с Новогодишния фестивал.

Участниците във форума са се обединили около идеята, че НДК се нуждае от реконструкция, но средствата са колосални. Ремонтът се изчислява на около половината годишен бюджет на София. „Независимо дали се развива като бизнес модел или културна институция, за НДК е наложителен капитален ремонт. Единствената възможност за такова финансиране е, ако проектът за реконструкция стане част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, в който има определени три основни и три допълнителни зони, но трябва преди това да имаме визия”, обясни арх. Яни Вълканов.

етикети: НДК фалит форум

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.