Не наемайте най-добрия кандидат за работата, а най-добрия за компанията

публикувано: 17/10/2012 - 23:11 | | коментирай сега
Не наемайте най-добрия кандидат за работата, а най-добрия за компанията

Интервюто за работа за много собственици на малък бизнес е повече изкуство, отколкото наука. Те обикновено използват инстинкт и колекция от внимателно подбрани въпроси, които са доказани в миналото. Но дори и да не сте сигурни как точно ще се проведе интервюто или какво да напишете в длъжностната характеристика, крайният резултат има една цел, която е повече от ясна - искате да наемете най-добрия човек за тази работа, нали?

Грешка, казва опитният изпълнителен директор и автор Харвил Трешър в своя блог. Какво мисли той, че трябва да търсите? Най-добрият човек за компанията, пише Джесика Стилман за Inc.com.

Първата ви реакция може да бъде, че разликата се свежда до семантика. Колко често обаче кандидатът, който е най-добър за тази работа наистина е и най-добрият за компанията? Трешър настоява, че има разлика, а това е важно не само когато става въпрос за това как интервюто протича, но и за това как се извършва целият процес по наемането. Той пише:

Работата е задача на бизнеса. Работата постоянно се променя, тъй като нуждите на бизнеса се променят непрекъснато. Най-добрият човек за работата е човекът, който може да реши точно сега какво точно може да се направи. Но поради степента на промяна в бизнеса е малко вероятно, че това, което трябва да се направи в момента е това, което ще бъде необходимо утре. Изискванията ще се променят, клиентите ще се променят, бизнес процесите ще се променят, светът ще се промени.

Така че това, от което наистина имате нужда не е някой, който може да свърши работата днес. Имате нужда от някой, който може да свърши работата утре и след това да продължи да се развива.

Това, за което говоря, е човек, който може да расте с нарастващите нужди на бизнеса и това добавя допълнителни тежести към изискванията за наемане. Така че, вместо да търсите експерт с тесен фокус се насочете към кандидати, които имат по-малко специализирани познания, но повече адаптивност.

Така ще разполагате с ценен ресурс в компанията ви, ресурс, който ще ви помогне да се справите с проблемите на утрешния ден и да растете заедно с тях. Гъвкавостта и адаптивността ще са ви от ползва в турбулентните времена, в които бизнесът плува.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.