Не затрупвайте мениджърите с безброй задачи

публикувано: 08/03/2010 - 03:12 | | коментирай сега
Поставете правилните хора на правилните места. Поставете правилните хора на правилните места.

Случва се мениджъри да губят важни сделки. Дали са подходили несериозно към тях или са подценили партньорите? В много случаи се касае за нещо съвсем различно, пише сайтът Management.about.

Основните причини за провалите обикновено са две.

- Началникът изсипва върху главите на най-добрите си служители твърде много задачи.

- Част от хората са на места, на които не се чувстват достатъчно добре и не са мечтали някога да бъдат.

Тези два проблема са ключови за резултатите. Струпването на огромен обем работа върху малцина е своеобрана проява на доверие от страна на шефа. И най-често той не осъзнава, че така довежда подчинените си до пълно изтощение, нито, че би могъл да разпределя по-добре задачите.

Вследствие на това из офисите ходят два типа хора - едните замаени, изнервени и преуморени от непрестанния поток от нови и нови неща за вършени. И другата по-голяма група от отегчени и недоволни от реализацията си служители.

Тук не говорим дори за възможните конфликти между тези две групи. А за това, че по този начин работата не е ефективна. В преумората се правят грешки, ключовите хора не могат да отворят съзнанието си и да помислят върху по-интересни и креативни решения. Така, че драги мениджъри, разширете кръга на доверените си служители. Правете го лека-полека, като задавате в началото по-прости задачи на новите изпълнители. Ще се изненадате как ефективността може да се увеличи.

И сега за втория проблем, който може да ни провали при ключови преговори и проекти - това са хората, които не се чувстват на местата си.

Някои са дошли при вас заради престижна позиция или заплата. Други затъват в работа, която не харесват, защото не могат да си намерят по-подходяща. Трети се потят и пъшкат само защото трябва да останат в семейния бизнес.

И тук вече се намесва добрият мениджър - той трябва да познава възможностите на служителите си и да ги използва по-възможно най-добрия начин. Важно е да бъдете по-чувствителни към уменията и интересите на хората, които работят за вас. Мястото на мечтателя е в творческите задачи, стриктният човек е за проектите със срок, интровертният самотник не е за работа с клиенти. Само си помислете колко повече неща ще свърши фирмата, ако хората са на правилните места, за които имат талант и истинска страст. 

Това са само две неща, които можете да промените в работата си на меинджъри. Замислете се върху тях. Не е трудно да пренаредите нещата. Скоро ще се убедите, че си е заслужавало.  

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.