Нели Крус: България може да стане страната с най-бърз интернет в Европа

публикувано: 20/09/2012 - 11:36 | | коментирай сега
Нели Крус: България може да стане страната с най-бърз интернет в Европа

„Искаме да подобрим ежедневието на хората и да направим по-ефективни бизнеса и правителствата, чрез разпространяването на технологии. Повечето хора вече не могат да си представят живота без мобилни телефони, социалните мрежи са много популярни, почти всеки бизнес разчита на компютър или мрежа от компютри. Това е прекрасно, но как да включим всеки? Как да застанем пред нашите конкуренти? Това е предизвикателството пред нас, и ако го успеем да се справим с него, ще спестим на всички нас много време и средства”. Това заяви в интервю за „Фокус“ Нели Крус, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по цифровите технологии, която е на посещение у нас.

По думите й най-големият проблем за България е достъпът до интернет в селските райони. „Почти половината от българското население никога не е използвало интернет. Това води до цифрова неграмотност, а в днешно време почти 90% от работните места, изискват такава . Не оползотворяваме всички възможности за заети работни места в Европейския съюз и, ако не се справим с това, ще загубим цяло едно поколение“, каза еврокомисар Нели Крус.
По думите й трябва да инвестираме и в иновации за растеж. „До 2020 ще има предложение за 80 млрд. евро да финансират конкретни държави, които да изграждат капацитета си“, допълни Нели Крус.

Тя подчерта, че в един момент България може да стане страната с най-бърз интернет в Европа. „Някои страни имат много сложни процедури, които правят адаптирането към дигиталната ера по-трудно от политическа гледна точка. Може би България ще изпревари някои страни-членки, защото няма такива пречки. Ако първата мрежа, построена в един град или в едно село, е с много бърз интернет – в един момент България може да стане страната с най-бърз интернет в Европа. Това ще е една много положителна промяна. Първо, обществата и нациите трябва да са наясно с предимствата на широколентовия интернет и изчисленията в облак, и след това трябва да са достатъчно умни да инвестират в тези технологии. Това може да изисква жертви, но е наистина една отлична инвестиция”, коментира Крус.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.