Норвежка телевизия пусна запис от атентата на Брайвик (видео)

публикувано: 26/11/2012 - 19:33 | | коментирай сега
Норвежка телевизия пусна запис от атентата на Брайвик (видео)

Почти година и половина след чудовищните престъпления на норвежкия крайнодесет екстремист Андерш Брайвик днес бяха разпространени публично кадри от бомбената му атака в центъра на Осло. Видеозаписът бе разпространен от норвежка обществена телевизия Ен Ар Ко (NRK) и на него се вижда как Брайвик паркира пълния с експлозиви микробус до правителствена сграда на 22 юли 2011 г.

Записът е от охранителни камери, успели да запечатата как Брайвик, облечен в униформа,  необезпокоявано паркира бял микробус, слиза от него и се отдалечава. Малко по-късно следва детонация, разтърсваща цялата сграда. При взрива тогава загинаха осем души и десетки бяха ранени.

Има и кадри, от които се вижда как след задействането на бомбата Брайвик се качва на лек автомобил, сив Фиат, с който впоследствие стига до о. Ютьоя. Там той разстреля безпощадно от упор 69 младежи, събрали се на среща, организирана от младежката организация на Норвежката работническа партия.

Коментар на видеото прави агент по сигурността, който е бил на работа в деня на кървавите нападения

След едногодишен процес, на 24 август т.г. Брайвик бе осъден и получи най-тежкото според норвежкото законодателство наказание - 21 години затвор

В същото време норвежкият парламент продължава изслушванията на представители на правителството, отговорящи за сигурността на страната. Очаква се показания да даде и премиерът Йенс Столтенберг, което ще е прецедент в политическата история на Норвегия.

See video

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.