Нов национален стадион ще има, определиха и стойността му

публикувано: 07/02/2013 - 12:00 | | коментирай сега
Нов национален стадион ще има, определиха и стойността му

Нов национален стадион ще има и неговата цена вероятно ще се побере в бюджет от 40 милиона евро, съобщи в. „Труд”. След спекулациите и несигурността около необходимостта за изграждане на новото съоръжение, държавните структури са заявили воля за строежа. Той може да започне още през тази година на територията на военното поделение на 4. километър в близост до зала „Арена Армеец”.

Причина за зелената светлина за строежа вероятно е намирането на двама евентуални инвеститори. Американци и германци са изявили желание да направят нов национа­лен стадион, като след това получат съоръже­нието на концесия за дъ­лъг срок.Тъй като проектът няма да се финансира с държавни пари, спонсорите ще трябва да поемат пълната сума. Това може да им даде правото да изберат името на стадиона, както и други привилегии.

Сравнително ниската цена на бъдещия стадион се определя от безвъзмездно предоставения терен от 100 декара. Заплащането на стойността на земята би удвоило стойността на строежа, уточнява изданието.

Модерният стадион от висока категория е основно изискване към страната ни за кандидатстване за домакинство на мачове от Европейското първенство по футбол през 2020 г. Задължително е и да се представи краен срок за изграждането му. Най-големият български стадион „Васил Левски” обаче не подлежи на подобряване към по-висока категория. Регламентът на УЕФА предвижда домакини на мачовете от първенството да бъдат само стадиони с капацитет над 50 хиляди зрители, като позволява две изключения за 30-хилядни арени, в които България ще се опита да се впише.

Новият стадион трябва да има капацитет от 35 хил. места и вероятно ще бъде пригоден основно за футболни събития. Той ще се ползва основно от националния отбор, както и от столични клубове, които нямат лицензи за собствени стадиони.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.