Нямате време? Спрете да се притеснявате за това

публикувано: 23/02/2013 - 00:10 | | коментирай сега
Нямате време? Спрете да се притеснявате за това

Усещането, че вечно не ни стига времето бързо може да се превърне в задушаваща примка. Всъщност, стигнете ли до това състояние, значи е време наистина да започнете да си губите времето, да разстартирате вътрешния си часовник и да си върнете чувството за хармония, което ще ви помогне отново да се справяте със задълженията си без паника. Как да излезете от порочния кръг на надбягването с часовниковите стрелки? Ето възможен план на действие

1. Включвайте повече неща, които ви доставят удоволствие в бъдещите си планове.

Често правим списък на важните дела, но забравяме да включим в тях нещата, които могат да ни зарадват. Планираните задачи имат по-голям шанс да бъдат осъществени и затова не е излишно да добавяме в такива списъци не само задължения, но и малките радости в личния живот.

2. Времето е пари?

Постоянното бързане и усещането за катастрофален недостиг на време често възниква не от реално стечение на обстоятелства, а от персоналното възприятие на времето.

Колкото и странно да звучи, най-добрият начин човек да се освободи от това състояние е да се откъсне от преките си ангажименти и да отдели време за нещо друго.

Четири различни научни експеримента са доказали ефективността на парадоксалното на пръв поглед решение: ако не ви напуска усещането, че не успявате с нищо, започнете да се занимавате с чужди проблеми.

Вярвате в максимата, че „Времето е пари!”? Хората, склонни да се отнасят към времето като към ресурс за печалба много трудно могат да получат удоволствие от здравословната доза отдих – в денонощието, в края на седмицата, през годината.

Ново изследване изясни, че хората, за които времето си има цена, често изпитват реален дискомфорт когато вършат нещо, което не им носи печалба. Те буквално страдат, когато са изправени пред перспективата да имат свободно време.

3. Оптимизирайте времето си

Не се тревожете колко време имате. По-добре помислете как да го прекарате по най-добрия начин.

Чувствате се уморени? Някои психолози казват, че това е най-добрият момент да се заемете с творческа задача.

А изследователите Марк Бимън и Джон Куниъс са уверени, че най-доброто време за откриване на решения по притискащи ви проблеми е сутрин, веднага след събуждане. В полусънно състояние мозъкът мисли спонтанно и е способен да роди най-нестандартните идеи.

4. Опитайте се да видите цялата картина

Бизнесменът Рей Айвъри е убеден, че да се въведе ред в живота е също толкова лесно, както да преброиш дните си: „Когато се родите, пред вас има около 30 000 дни. Това е всичко, с което разполагате. Помислете върху този факт”, съветва той.

Да мислите за бъдещето обаче не е всичко. От време навреме трябва да анализирате и миналото, да поглеждате назад. Колкото и да оприличават човешкия мозък с компютър, той не е. Това, което помним и това, което се случва всъщност, са две различни неща. Паметта е склонна да „украсява” спомените, за да ни е приятно да се потопяваме в тях. Щастливите спомени са залог за щастлив живот.

В един от своите трудове по психология Нобеловият лауреат Даниел Канеман доказва, че мозъкът запомня от всяко събитие два момента: емоционален пик и финал.

Как да използваме тази информация, за да градим поредица от щастливи спомени?

Планирайте всеки ден така, че в него да има нещо приятно и да завършва с позитивна нотка.

Отделяйте време да мислите за бъдещето и да си спомняте миналото и животът ви ще се изпълни със смисъл и приятни очаквания.

По материали от чуждия печат

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.