НЗОК с промени в методиката за направленията, лекари от цялата страна излизат на протести

публикувано: 28/02/2013 - 12:30 | | коментирай сега
НЗОК с промени в методиката за направленията, лекари от цялата страна излизат на протести

Лимитите за направления и изследвания в извънболничната помощ ще се върнат на нивата от 2012 г. Това е решил на извънредно заседание Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Решено е да отпадне изискването личните лекари и специалистите да искат предварително разрешение от НЗОК, за да могат да използват 10% допълнително над регулативните им стандарти.

Освен това се предвижда да се коригират бюджетите на столичните болници. „По проблема с възникналите диспропорции в бюджетите на лечебни заведения в София е отдиференцирана причината за това и е възложено на дирекция „Бюджет и финансово-счетоводна дейност " в НЗОК заедно с директора на Столична здравноосигурителна каса да предприемат необходимите действия за корекция на първоначалните прогнозни стойности в рамките на гласувания бюджет”, се казва в съобщение на НЗОК.

Също така в договорите за болнична помощ да бъде подробно разяснен механизмът за актуализация на прогнозните обеми и стойности, както и да няма изискване в индивидуалните договори с болниците да не надвишават прогнозните обеми с 3%.

Решенията би трябвало да влязат в сила на 8 март, за когато е насрочено следващото редовно заседание на здравната каса.

Новата методика за финансиране на лечебните заведения обаче няма да бъде отменена, тъй като проблемът не бил в нея, а в грешка в изчисленията на лимитите.

Именно новата методика, в която е заложено точно колко болни могат да приемат лечебните заведения по дадена клинична пътека, а не както беше досега - да разполагат с фиксирани бюджети и свободата да ги разпределят, изкарва лекарите от цялата страна на протест днес. 

Протестен митинг ще се проведе от 16 часа пред сградата на НЗОК в София под мотото „За здравето и оцеляването на нацията". По същото време в цялата страна пред сградите на РЗОК също ще има протестни действия. Гражданите са поканени да се присъединят към протеста срещу още един монополист - Здравната каса, се посочва в съобщение на Българския лекарски съюз (БЛС).  

Решението за протеста беше взето на заседание на извънредния съвет на Управителния съвет на БЛС. На заседанието е била обсъдена тревожната обстановка в сектор здравеопазване, след множество постъпили сигнали в централата на БЛС от цялата страна. На заседанието беше решено, че Управителният съвет на БЛС поддържа становището, с което БЛС иска незабавна оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и незабавна отмяна на всички регулативни методики, довели до невъзможност на лечебните заведения да лекуват българските граждани. УС на БЛС препоръчва на лечебните заведения за болнична помощ да не подписват приложението към договора, определящо обемите по клинични пътеки и клинични процедури.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.