ОИСР предупреди за опасност от нова световна рецесия

публикувано: 27/11/2012 - 17:25 | | коментирай сега
ОИСР предупреди за опасност от нова световна рецесия

Световната икономика може отново да попадне в капана на рецесията, ако Еврозоната не успее да се справи с кризата си, която остава „основната” икономическа заплаха. Това се казва в изявление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирано от „Франс прес”. В шестмесечния си доклад за „Световните икономически перспективи” организацията отбелязва ново отслабване на големите икономики, което е довело до понижаване на икономическите им перспективи.

Очакванията са икономическият растеж в 34-те страни-членки на ОИСР през следващата година да достигне 1,4% вместо прогнозираните през май 2,2%. През 2014 г. прогнозата е, че БВП на организацията ще нарасне с 2,3%.

За Еврозоната ОИСР очаква влошаване на рецесията, като вместо да отчете спад от 0,1%, както доскоро се очакваше, през 2012 г. икономиката на 17-те страни от валутния съюз ще се понижи с 0,4%. Според прогнозите през 2013 г. рецесията ще продължи със спад от 0,1%. Еврозоната ще се върне към положителния икономически растеж през 2014 година с ръст от 1,3%. От 17-те страни използващи единната европейска валута най-слабо ще се представи Гърция, където се очаква БВП да се свие през настоящата година с 4,5%.

 Според организацията през 2012 година САЩ ще отбележат икономически ръст от 2,2%, вместо прогнозираните през май 2,4%. За 2013 година се очаква американската икономика да отече ръст от 2%, а през 2014 година се очаква скок от 2,8%.

Японската икономика пък ще нарасне с 0,8% вместо с очакваните през май 1,5%.

От ОИСР съветват да се въведе допълнително облекчаване на монетарната политика в Еврозоната, Япония и някои развиващи се пазари, включително Китай и Индия, за да се стабилизира световната икономика.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.