Опасен вятър, дъжд и код "жълто" в страната

публикувано: 17/12/2011 - 15:35 | | коментирай сега
Опасен вятър, дъжд и код "жълто" в страната

В 20 области в страната е обявен код „жълто” заради потенциално опасните силни ветрове, които могат да нанесат щети на хората и постройките. Не се очаква нищо необичайно, но гражданите трябва да бъдат внимателни и да избягват рисковете, предупредиха от НИМХ.

Предупреждението важи за София-град, София-област, област Монтана, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска, Русенска, Разградска, Силистренска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Хасковска и Кърджалийска области.

Освен силен вятър, в края на седмицата из страната ще вали дъжд. Температурите през деня ще достигнат до 13-17⁰С.

В планините времето е много променливо и потенциално опасно. По високите части ще духа бурен югозападен вятър и през деня температурите ще са високи: на 1200 м: около 8-9°, на 2000 м: 3-4°. Ще завали дъжд. След обяд, отначало в Западна Стара планина, а до вечерта почти навсякъде вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще започне студено нахлуване. Валежите ще преминат в сняг.

След обяд в Северозападна България вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили до умерен и в страната ще нахлува студен въздух. Още преди полунощ преваляванията в северозападната част от страната, в Предбалкана и по високите полета на Западна България вече ще са от слаб сняг, който до утре сутринта ще спре.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.