Осем полезни за здравето работни места

публикувано: 12/01/2013 - 19:12 | | коментирай сега
Осем полезни за здравето работни места

Работа, която да не е вредна за здравето, означава не просто да се избягват реални рискове като вредни химикали или пък тежка техника.

Разбира се, всяка професия си има своите плюсове, но и минуси. Освен тях, от значение за понятието здравословна работна среда е и отношението на работодателя, който може много да даде, но и много да попречи ако не демострира уважение и насърчаване към служителите си, казва д-р Л. Кейси Чосууд, американски специалист по безопасност и хигиена на труда. И все пак, има един оазис с набор от професии, които са максимално благоприятни за здравето. Списъкът е изготвен от американския Национален институт по безопасност и хигиена на труда.

Цветар / градинар

Продължителното пребиваване сред растения и природата, доказано намалява стреса и регулира кръвното налягане. Това са безспорни ползи, макар и понякога работата на градинаря да е свързана с тежък физически труд.

Компютърен специалист

Противно на широко разпространеното мнение, че професионалните занимания в тази област крият здравни рискове заради обездвижването, това съвсем не е норма. Добрите компютърни специалисти работят в големи и социално-отговорни компании, които се грижат служителите им да имат условия за спортуване и здравословно хранене. Освен това, повечето от тях са на ненормиран работен ден и не е задължително да прекарват по 8 часа зад бюрото. А високите заплати в сектора са допълнителна гаранция за поддържане на качество но живот.

Инструктор по фитнес

Логично, тази професия е една от най-здравословните. Към тази група спадат и професионалните занимания като инструктор по йога, хореограф. Работата от този вид предполага освен достатъчно време за поддържане на добра физическа форма и положително общуване с други хора, креативност, гъвкав работен график – все елементи на дефиницията за здравословна работна среда.

Служител на застрахователна компания, (но не агент)

Става дума за служителите, които отговарят за създаването и развиването на застрахователните продукти и схеми за медицинско и пенсионно застраховане. Често работата им е свързана със статистически анализи, а нивото на стрес при тази дейност е сведено почти до нула. Освен това, безработицата при тези специалисти е много ниска, което е положителен фактор за емоционално здраве и трайно душевно спокойствие.

Здравен специалист, (но не лекар)

Ако работите в сферата на здравеопазването, но не сте лекар, сте на правилното място. Едни от работните места с най-ниски нива на стрес са на гишетата за информация и регистратура в болници и клиники, лаборант, диетолог, ортодонт, физиотерапевт и другие. Освен, че по-голямата част от работния им ден преминава в офис среда, нямат извънредни часове труд, а и самата им дейност предполага повече възможности и шансове за реализиране на полезни здравословни практики в собствения им живот.

6. Държавен служител (в администрация)

Чиновниците в държавни ведомства не винаги имат висока работна заплата, но пък се ползват с други привилегии като по-дълъг годишен отпуск, намалени работни дни, повишаване на квалификацията, евтина вътрешно-ведомствена столова и т.н.

7. Офис асистент / секретар

В повечето случаи работата им е приятна и не предполага напрежение, тъй като е предсказуема в значителна степен – всеки ден знаят какво трябва да правят, а задълженията им не ги затрудняват.

8. Работник/ служител в малко или средно предприятие

Работата в голяма компания може да изглежда по-привлекателна на пръв поглед заради възможностите за кариерен ръст. Но, действителността е малко по-различна и мнозина служители на големи корпорации се чувстват безлични и незначителни. За тях би било много по-полезно – не само от професионална, но и от здравословна гледна точка да работят в по-малка компания, където ще се чувстват полезни и пълноценни.

 

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.