Осемте правила на късия разказ според Кърт Вонегът

публикувано: 16/02/2013 - 01:10 | | коментирай сега
Осемте правила на късия разказ според Кърт Вонегът

Анархист, автор на интервюта с мъртвите, тъжна душа – американският автор Кърт Вонегът пише и отправя някои от най-силните послания на столетието. Той е прочут с оригиналния си творчески стил. Част от творбите му са с нецензурни заигравания. Използва скандални думи, контекст, дори рисунки в книгите си. Например в прочутия роман „Закуска за шампиони”.

В произведенията си Вонегът вгражда научно-фантастични елементи като пътувания във времето. Някои от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови сюжети.

Препоръките му по отношение на писането и авторското въображение днес са считани за гениални и валидни сред съвременните рекламисти, копирайтъри, режисьори и създатели на рекламни сюжети.

Сред най-популярните съвети и обръщения на писателя към авторите са осемте „златни” правила на късия разказ, които той формулира така:

   1. „Използвай времето на абсолютния непознат (читателя – бел. ред.) по такъв начин, че той или тя да не почувства, че е било изгубено.”

   2. „Предложи на читателя поне един образ, в който той или тя може да се припознае.”

   3. „Всеки герой трябва да иска нещо. Дори да е само чаша вода.”

   4. „Всяко изречение трябва да върши едно от следните две неща – да разкрива герой или да развива действието.”

   5. „Започни възможно най-близо разположен до края.”

   6. „Бъди садист! Независимо колко сладки или невинни са водещите ти герои, причини им ужасни неща, за да види читателят от какво са изтъкани.”

   7. „Пиши, за да удовлетвориш само един човек. Ако отвориш прозореца и правиш любов със света, така да се каже, историята ти ще хване пневмония.”

   8. „Дай на читателите си възможно повече информация, възможно най-скоро. За да тръпнат в очакване, те трябва да разполагат с дотолкова пълно разбиране за това, което се случва, къде и защо, че да са способни сами да завършат историята, ако крокодили разкъсат последните няколко страници.”

See video

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.