От форума "Лицето на твоя град": Бургас се развива по пет измерения за успех

публикувано: 12/02/2013 - 19:10 | | коментирай сега
 Атанаска Николова, зам.-кмет на Бургас по европейски политики и околна среда. Снимка: Юлиан Донов Атанаска Николова, зам.-кмет на Бургас по европейски политики и околна среда. Снимка: Юлиан Донов

Бургас работи много усилено в последните години да промени имиджа си от един, наложил се в миналото в представите на хората като пролетарски град, към град не само добър за живеене, но и атрактивен за посещение и престой.

 Това сподели Атанаска Николова, зам.-кмет на Бургас по европейски политики и околна среда по време на обществената дискусия "Лицето на моя град", организирана в последния ден на първия месец от тази година от сп. "Мениджър".

Тя бе един от основните участници във втория панел на дискусията и подробно описа през какви стъпки преминава транформацията от пролетарски към успешен град.

"Бургас е срeд 30-те европейски градове, носители на приза „Европейски достъпен град” – резултат на целенасочената политика на градската администрация през последните години за осигуряване на достъпност. За нас това понятие включва не само достъпност в чисто физически план и инфраструктура за хора със затруднена мобилност, но и достъпност от гледна точка на модерните технологии. Основният ни стремеж е да постигаме устойчив и балансиран растеж.

Затова сме дефинирали пет измерения на успешния град. Според тях, растежът към който се стремим, се основава на развиваща се, динамична икономика, модерна инфраструктура, с гарантиране на социален просперитет, околна среда и качество на живот. Към всичко това добавяме и два нови фактора за успешно развитие – културна идентичност, амбиция и лидерски потенциал, който да откриваме и задържаме в града.

Логично, част от приоритетите, които стоят пред Бургас са изграждане на модерна инфраструктура, най-вече пътища, които да изведат трафика от основната част на града – това ще има последващ благоприятен ефект и върху качеството на живот; изграждане на паркинги и буферни паркинги като част от намеренията ни за изграждане на единна система за управление на трафика; интелигентни системи за управление на трафика и то, не само на градския транспорт, а и на потока от автомобили.

По отношение на обществения транспорт предвиждаме пускане на транзитни линии, както и цялостно обновяване на автопарка от транспортни средства. Модерната инфраструктура при нас естествено, включва и отварянето на града към морето, което на първи етап включва изграждането на нова, модерно Морска гара, която вероятно следващата година вече ще може да посрещне първите си пасажери. Предстои и изграждане на рибарско пристанище в кв. Сарафово – чисто общински проект.

По темата за облагородяването на средата, в която живеем за нас приоритет е изграждане на здравословна среда, в която да живее и качество на живот. До 2014 г. всички населени места и квартали на Бургас ще имат напълно изградена канализация и пречиствателни съоръжения. Паралелно с големите проекти за реконструиране на Централната градска част, Морската градина, пешеходната зона на града, които вече приключиха, с общински средства и средства от бизнеса ще инвестираме в спортна инфраструктура. Това е една от темите, по които общината много добре си партнира с бизнеса. Отделно, община Бургас съзнателно инвестира в добри условия за правене на бизнес – като изграждане на нова индустриална зона, бизнес парк, защото смятаме, че това е много полезно за града.

Колкото до проектите за културна идентичност по които работим, само за тях би трябвало да направим отделна дискусия, но още това лято ни предстои един изключителен момент – ще бъде отворен за посещения о. Света Анастасия, до който ще се стига с корабче.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.