От форума "Лицето на твоя град": Време е да се откажем от санирането на парче

публикувано: 11/02/2013 - 18:52 | | коментирай сега
Арх. Петър Диков. Снимка: Юлиан Донов Арх. Петър Диков. Снимка: Юлиан Донов

В бъдещата програма за развитието на столицата фокусът вече се измества към лицето на града в неговия по-малък мащаб – кварталите и жилищните комплекси, особено районите с едропанелни жилища. Това отбеляза в изложението си Главният архитект на София Петър Диков по време на участието си във форума "Лицето на твоя град". Обществената дискусия бе организирана на 31 януари от сп. "Мениджър".

Ето какво още сподели арх. Диков по време на форума:

В София имаме 204 хил. панелни жилища. В тях живеят около 600 хил. души или, близо една трета от населението на София. При промяната на тези, по-конкретни черти от лицето на нашия град трябва да ни е ясно, че няма смисъл повече да продължаваме санирането на парче.

Санирането на една сграда не е просто да се облече в стиропор, а да се приведе от Стандарт’62 г. към Стандарт 2012 г. Това включва много сериозни намеси – в инсталации, в управление на сградата и на територията като цяло. В този контекст не искам да подмина и един от най-болезнените въпроси в последно време за софиянци – въпросът с отоплението.

Аз твърдя, че няма да има коректни сметки и коректни отношения между общинската фрима „Топлофикация” и гражданите, ако няма коректно измерване за реално изразходваната енергия на входа на всяко жилище в една сграда. Докато не се изградят такъв тип системи, винаги ще има спорове, недоволни и усещане сред хората, че някой ги краде – дали „Топлофикация”, дали съседът отдолу или отляви и отдясно, усещането, с което хората живеят е, че някой ги краде.

Една от важните цели на бъдещите проекти за промяна на облика на столичните квартали и сградите в тях е да минем на друга система на отопление – такава, която позволява измерване на разхода на входа на всяко жилище. Отделно от това, разбира се, трябва да започнем вече да се ориентираме и да се опитаме да въведем технологии с възстановяеми енергийни източници, да се стремим към сгради с нулево енергийто потребление.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.