Отпуската уморява повече от работата

публикувано: 14/08/2010 - 15:36 | | коментирай сега
Отпуската уморява повече от работата

Всички приказки за нуждата от отпуска са просто набор от митове, смята проф. Ананд Нарасимхан от бизнес училището IMD. Ето три от митовете, които той опровергава.

Първият мит е твърдението, че отпуската е нужна за "зареждане на батериите". Хубава метафора, но да сте видели батерия, която се пече край басейна? Разбира се, ако се занимавате с физически труд, почивката ще помогне на мускулите да възстановят силата си. Но ако работата ви е да прецените как промените във валутния курс на китайския юан ще се отразят върху приходите на стоманодобивната компания Arcelor на индийския магнат Митал, не е сигурно, че две седмици на плажа ще ви помогнат за презареждане на мозъка. Освежаване можете да постигнете и ако излезето от офиса за един уикенд.

Вторият мит се подхранва от рекламите, че почивките представляват оазиси от тишина и спокойствие. Обикновено не е така - непознатото място сред непознати хора плюс свикването със семейството за цял ден се превръщат в източник на стрес.

Третият мит е, че работодателите са загрижени да почивате, за да повишите производителността си. Разбира се, но те оценяват високо и предаността към работата. Т.е. те ще са доволни, ако покажете, че мислите за работата, независимо къде се намирате. Снимката с лаптоп на плажа може да се нарече "За офиса на бъдещето не е нужен офис" или "За ваканцията на бъдещето не е нужна ваканция". (По руското издание на "Форбс") 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.