Овчаров предлага Георги Кадиев за кандидат-кмет в София, Станишев изненадан

публикувано: 27/06/2010 - 13:27 | | коментирай сега
Георги Кадиев Георги Кадиев

Председателят на градската организация на БСП в София Румен Овчаров предложи официално Георги Кадиев за кандидат-кмет на местните избори в началото на ноември 2011 г. Това стана на градската конференция на столичните социалисти, на която беше и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той не скри изненадата си, че в дневния ред има такава точка, след като кандидатурата досега не е обсъждана. „Притеснен съм единствено от това, че тази тема не е дискутирана по време на отчетно-изборните конференции на основните организации”, коментира Станишев.

Според Овчаров кандидатурата е възникнала в хода на дискусията на градския съвет на партията. Тази кандидатура е минала през теста на мажоритарните избори за депутати в 23-и район в София през юли 2009 г., където БСП има най-много гласове. Кадиев получи много добър резултат – със 16 хил. гласа повече от последните избори за местна власт, когато партията беше управляваща, обясни градският соцпредседател.

Кандидатурата на Кадиев и преди една година възбуди спорове, защото много хора слагат равенство между кмет на София и председател на БСП, коментира Овчаров. Той призова „да не се прави кандидатурата на Кадиев в размяна на вътрешнопартийни битки”.

Градската организация на БСП утвърди кандидатурата на Кадиев за кмет на София със 127 гласа „за” от общо 133 делегати. „Против” гласува един, въздържаха се петима.

Станишев каза, че БСП трябва да формулира достатъчно ясна политика за проблемите на столицата и за това особено важно е мястото на градската организация, която с най-голям интелектуален и политически потенциал. „Само изборите могат да покажат дали БСП е излязла от кризата си и дали можем да бъдем алтернатива на централно и местно ниво. Затова трябва да бъдем по-малко емоционални и да сме хладнокръвни и рационални”, коментира Станишев. 

Визитка

Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в града и висше образование в Московския държавен институт по международни отношения. Има магистратура по дипломатически науки в Университета Лестър, Великобритания, и магистратура по публична админстрация в Харвард.

Бил е стажант в Бундестага, работил е в Харвард инститют ъф интернешънъл дивелъпмънт. След това е бил директор и член на борда на директори на Интернет Секюритис и Юромъни холдингс. Бил е и журналист във в.”24 часа”.

През 2005 - 2007 г. Кадиев е заместник-министър на финансите, но подава оставка поради неразбирателства с министър Пламен Орешарски. От 2007 г. е общински съветник в София.

Член е на БСП и на ВС на БСП от 2005 г.

През ноември 2009 г. беше кандидат за кмет на София, но загуби от Йорданка Фандъкова, издигната от ГЕРБ.

Георги Кадиев владее английски, немски, руски, полски и виетнамски език. Семеен, има 3 деца.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.