Парадоксите на глобалната икономика, според Deutsche Bank

публикувано: 21/09/2012 - 15:30 | | коментирай сега
Парадоксите на глобалната икономика, според Deutsche Bank

Мрачна картина на състоянието на глобалната икономика, представят в нов доклад анализаторите на Deutsche Bank Даниел Бребнер и Ксиао Фу. Двамата откровено обобщават колко увредена е финансовата система в момента, пише Business Insider. И предупреждават, че следващият шок ще бъде тотално неволен и неочакван.

Анализаторите вярват, че балансът на 2012 г. може да остане предизвикателство за инвеститорите, имайки предвид множеството негативни индикации и предупредителни знаци в глобалната икономика. Очакват се екстремни проблеми в западните икономики и въпроси, свързани с растежа в Китай. Те поставят инвеститорите в ситуация на тревога за бъдещето след 2012 г. „Въпреки това, според нас, няма почти никакви реални избори, налични за глобалните политици“, казват експертите. „Светът има нужда от растеж и е склонен да достигне до необикновени крайности, за да го достигне. Това създава изкривявания, в които старите правила изглежда не могат да се прилагат и където инвеститорите са изправени пред смущаващ парадокс“, казват те. След което посочват 4-те измерения на този парадокс. Те са:

1. Тези, които сега имат право, е твърде вероятно да грешат.

2. Тези, които губят, често печелят.

3. Тези, които са неблагоразумни, могат да бъдат награждавани.

4. Глупавите пари могат да печелят.

По отношение на първото твърдение, инвеститорите имат право да се опасяват, защото дисбалансът в глобалната икономика е твърде голям. Има нужда към него като към проблем да се подходи незабавно и проактивно, казват специалистите.

Второто си твърдение те основават на примери от историята през последните няколко години, в които става ясно, че тези, които рискуват и губят, често всъщност не губят. Губещите често са обезщетени от система, която не може да толерира последователността на провала. Моралните заплахи продължават да бъдат окуражавани.

В третото и четвъртото си твърдение анализаторите посочват, че тези, които са заели твърде много и тези, които са неглежирали управлението на личните си финанси може и да не пострадат тежко и с горчиви последствия. Финансовата система всъщност остава ориентирана към окуражаването на тези, които поемат риска.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.