Паркирането в София поскъпва

публикувано: 30/01/2011 - 18:11 | | коментирай сега
Паркирането в София поскъпва

Столичната община вдига цените за паркиране и създава три зони, в които престоят на коли ще се плаща и контролира. Тази нова система трябва да бъде приета до края на февруари, да влезе в сила от май и да намали с 25% трафика в центъра.

Предвижда се по-строг ред в паркирането, за да се улесни придвижването, коментира зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Сегашната синя зона ще бъде разделена на две - зелена и синя. Там ще се плаща за престой от 8 до 20 часа. 

Синята зона ще бъде между булевардите „Сливница", „Васил Левски", „Скобелев" и „Христо Ботев". Цената не е окончателна, но вероятно ще е 2 лева на час при максимум разрешени 2 часа престой.

Зелената зона ще обхваща широкия център - откъм гарата между бул. „Княгиня Мария Луиза", ул. „Белоградчик", ул. „Веслец", ул. „Клокотница", ул. „Будапеща", ул. „Козлодуй", ул. „Константин Стоилов", бул. „Данаил Николаев", към Перловска река по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", зад НДК по бул. „Пенчо Славейков", бул. „Тотлебен", бул. „Скобелев" и на запад по ул. „Опълченска". Тук паркирането ще струва 1 лев на час и ще е разрешено за максимум 4 часа.

Жълтата зона ще е за контролирано безплатно паркиране и ще се създава със заповед на кмета - по отделни улици, площади, около търговски центрове, МОЛ-ове, където има проблеми с паркирането и оплаквания на граждани.

Общината ще издава стикери за паркиране на живеещите в центъра. Предложението е те да струват 120 лева годишно.

Държавните институции, включително парламентът, министерствата и дипломатическите представителства, ще имат право на три места за паркиране. Всяко място ще се плаща по служебен абонамент.

Предвиждат се безплатни места за паркиране на мотори, велосипеди и електромобили.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.