Пет неща, за които съжаляваме най-много в кариерата си

публикувано: 20/12/2012 - 02:05 | | коментирай сега
Пет неща, за които съжаляваме най-много в кариерата си

За какво съжалявате най-много в кариерата си? Нюйоркският предприемач Дейвид Гюлати направи проучване между 30 професионални бизнесмени на възраст между 28 и 58 години, сред които директор на голяма инвестиционна банка, провалил се фотограф, предприемач-милионер и генерален директор на компания от листа на Fortune 500. Интервюираните споделили петте си най-големи съжаления от решенията, направени в хода на кариерата им. Ето ги и тях.

1. Иска ми се да не бях приел работата заради парите

Основното съжаление на хората, които са избрали високоплатена, но незадоволителна работа. Проучванията показват, че паричните компенсации са „хигиенен” фактор, но не и истинска дългосрочна мотивация.

2. Ще ми се да бях напуснал по-рано

Почти всички, които са напуснали работата си, за да последват истинската си страст, желаят да са направили тази стъпка по-рано. Трите основни причини, поради които 80% от недоволните не напускат поста си, въпреки че не го харесват, са гъвкавата програма на работа в някои от големите корпорации, видимостта в социалните медии и желанието да натрупат точки за автобиографията си.

3. Ще ми се да бях имал увереността да започна собствен бизнес

След като натрупали достатъчно средства, проучените професионалисти започнали да мечтаят за по-голям контрол върху живота си. Логичният отговор? Да станат собственици, а не служители в чужда компания. Ново проучване показа, че 70% от работниците в САЩ се надяват сегашният им пост да послужи като трамплин за създаване на собствен бизнес в бъдеще. Едва 15% са казали, че разполагат с необходимото, за да поемат по собствения си път.

4. Ще ми се да бях използвал по-продуктивно времето си в университета

86% от американските студенти гледат на обучението си като на стойностна инвестиция. Въпреки увеличаването на броя на студентите в глобален мащаб, участниците в проучването изразиха съжаление, че не са взели максимума от висшето си образование. Една от интервюираните – учен-биолог – заяви, че е прекарала университетските си години в „смехотворно бързане да сложа край на това, което днес разбирам, че са били най-прекрасните и хаотични години от живота ми”.

5. Ще ми се да бях повярвал на инстинктите си

Много бизнесмени си спомнят моменти от кариерата си, които определят като „сега или никога”. Нови психологически проучвания показват, че за нас е много важно да идентифицираме тези понякога непредсказуеми, но често много ползотворни за нас точки на промяна и да приемаме предизвикателството, за да напреднем в професионалния си живот.

HBR.com

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.