Платини предлага революционен формат за Евро 2020

публикувано: 30/06/2012 - 19:31 | | коментирай сега
Платини предлага революционен формат за Евро 2020

Президентът на УЕФА Мишел Платини смая футболните фенове с изказването, че Евро 2020 може да се проведе в нов, невиждан досега формат. Вместо в една или две страни той предлага първенството да се разпръсне сред до 32 града из цяла Европа.

„Още само обмисляме тази идея”, заяви той. „Аз предложих 12-13 града, но тази цифра може да набъбне до 24 или дори 32.”

Причината за този на пръв поглед странен план е да се спестят пари за построяването на нови стадиони и летища. „Дебатът е страхотен”, допълни Платини. „Ще се играят по четири мача на град и всеки ще има възможността да е домакин.”

Това не е единствената планирана промяна. До 2020 г. първенството ще се провежда не както досега между 16, а между 24 отбора. Промяната ще бъде проведена за първи път след четири години и има за цел да разнообрази първенството и да засили тръпката, като даде шанс на повече страни да участват с националните си отбори.

Фаворит за домакин на Евро 2020 бе Турция, но след като страната изяви желание да домакинства и на Летните олимпийски игри същата година, УЕФА започна да търси други алтернативи, за да не се бият двете големи спортни събития.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.