Плевнелиев: Настоявам за международен одит в енергетиката

публикувано: 19/02/2013 - 18:50 | | коментирай сега
Президентът открива паметен знак на фасадата на БТА с генералния директор на агенцията Максим Минчев. Снимка:БТА Президентът открива паметен знак на фасадата на БТА с генералния директор на агенцията Максим Минчев. Снимка:БТА

"На мен не ми е достатъчно ДКЕВР просто да поверява ЕРП- та, искам да бъдат проверени всички, настоявам, и очаквам и международен одит". Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти днес по време на посещението си в БТА днес. Там той откри паметен знак на фасадата на една от най-старите информационни агенции в Европа, която чества 115-годишен юбилей от създаването си.

 "Трябва да си даваме сметка, че от всеки платен лев за електроенергия, електроразпределителното предприятие получава между 6 и 9 стотинки и това поставя въпроса къде отива останалото. Работата на ДКЕВР, БЕХ, НЕК и другите дружества по веригата също трябва да бъде обект на проверка.", коментира президентът, който още вчера излезе с официално изявление, в което настоя за проверка на всички по веригата, отговорни за ценообразуването на тока.

Според него, би било уместно парламентът да направи дебати за енергетиката, на които да бъдат поканени и протестиращите срещу високите сметки за ток:

"В енергетиката се харчат милиарди. Какво очакват хората - прозрачност - да се знае. Второ - ефективност! Трето - възможност за избор, либерализация, това искат хората. Те са срещу монополите. Четвърто - те скандират "мафия". Посочете мафията и я осъдете. Аз мисля, че ще бъде една много добра идея, ако вместо хората хвърлят домати и камъни по парламента, да бъдат поканени да влязат вътре в парламента, да излъчат представители, да се чуе техният глас, да се направи национален дебат в парламента по енергетиката с аргументи, с конкретни ангажименти, а не с лозунги за национализация и подобни.

 "Правилното решение е да се връщаме обратно към комунизма чрез национализация или правилното решение е да направим това, което в Европа отдавна е направено - право на избор на доставчик от всеки гражданин. Правилното решение е след 10 години да бъдем на палатки с амортизирани панелки, на които им падат панелите, но с нова ядрена централа или правилното решение е да санираме всички панелки за 10 пъти по-малко пари", коментира още държавният глава.

 Според него ситуацията в момента предоставя и голям шанс да се вземат правилните решения в българската енергетика, вследствие на които след 2 години да имаме изцяло либерализиран пазар, а след 8 години „да живеем в нови градове, със санирани панелки, в които ще могат да се монтират и „умни” електромери.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.