Плевнелиев очаква инвестиции от 45 млрд. евро до 2020 г.

публикувано: 22/11/2012 - 15:07 | | коментирай сега
Плевнелиев очаква инвестиции от 45 млрд. евро до 2020 г.

До 2020 г. в българската икономика би трябвало да се налеят около 45 млрд. евро. Това заяви президентът Росен Плевнелиев. По думите му това може да стане ако „се справим добре, ако работим здраво и заедно”.

„Направим ли стратегията 2020, трябва да я изпълняваме, защото големият проблем в България, но и в света е, че сме много умни и креативни, но може би не толкова ефективни. Когато станем по-ефективни и вземем доброто от всеки и успеем да го мултиплицираме, може да дръпнем много бързо напред”, обеден е президентът.

Преустройването на икономиката чрез нови индустриални политики е въпрос на визия и отговорност за бъдещето на България и трябва да бъде съчетано с политики за подобряването на бизнес средата, коментира президентът

Плевнелиев изтъкна, че трябва да се справим с три ключови за обществото предизвикателства и приоритета - енергийната ефективност, енергийната диверсификация, развитието на енергийната инфраструктура, предаде БГНЕС. Президентът отново заяви, че България трябва да се стреми към енергийна независимост като диверсифицира източниците и доставчиците на енергия и увеличи собствените си енергийни запаси.

Той отбеляза, че изграждането на газови връзки със съседите и договарянето на доставки от различни източници формират дългосрочна перспектива на страната като енергийно диверсифицирана и независима. Президентът изрази надежда, че интерконекторната връзка между България и Турция ще бъде първи етап на проекта НАБУКО, за който страната ни работи и подкрепя. Плевнелиев посочи също и важността за Европа и България на проекта "Южен поток".

Според Плевнелиев страната ни трябва да има дългосрочен план как да управлява ресурсите си и когато те не са достатъчни да е ясно от къде те ще бъдат набавени. „Земеделието е приоритет и цифрите го доказват. Експортът на земеделската продукция през последните 2 години нараства. Искам България да се превърне в производител и износител на храни, не се радвам когато изнасяме милиони тонове жито, много ще се радвам когато изнасяме милиони тонове готови храни", каза още държавният глава.

„Негативната демографска картина в България е сериозен проблем за институциите. Трябва да възприемем политики, които да върнат нашите сънародници в България, както и да привлечем талантливи компетентни хора от другите страни", обясни Плевнелиев, който допълни, че трябва да се вземат всички адекватни мерки за стимулирането на раждаемостта.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.