Плевнелиев призова да се облекчат процедурите за правене на бизнес

публикувано: 18/12/2012 - 15:42 | | коментирай сега
Плевнелиев призова да се облекчат процедурите за правене на бизнес

„Държавата трябва да улесни процедурите за развиване на бизнес”, призова президентът Росен Плевнелиев по време на Осмия национален иновационен форум на тема „Иновации и конкурентоспособност". По думите му бизнесът и правителството трябва да решат какъв ще бъде прагът, който да мотивира инвеститорите да идват в България. „Той трябва да бъде регионално балансиран и по-нисък в икономически по-слабо развитите райони на страната”, коментира Плевнелиев.

„Защо след като в Германия изискването е за 500 хил. лв., в България се залагат 4 млн. лв. Какъв беше този закон, който мина през парламента, на който трябваше аз да налагам вето в последния момент", попита президентът.

Той призова правителството в следващите две седмици да помисли внимателно и да се направят добри решения, защото има огромен потенциал и той не може да бъде изгубен в работата на парче в някои институции.

Росен Плевнелиев настоя за допълнителни и видими преференции за чуждестранните инвеститори, включително за визови облекчения. Държавният глава припомни и необходимостта от премахване на пречките от страна на държавата за започване на нов бизнес и за развитие на иновативните идеи, от повече инвестиции в образованието и от изработването на учебни програми, обвързани с нуждите на реалната икономика и в подкрепа на предприемачеството.

Налице е значим напредък в разработването на платформите за иновации, сред които са два фонда за съфинансиране и „София тек”, заяви още президентът пред участниците в иновационния форум. Той допълни, че по първата в страната ни иновационна екосистема „София тек” се работи ежедневно, като партньори на икономическото министерство са БАН, Софийският университет, Техническият университет и редица други институции.

Страната ни ще работи и за регионално лидерство в производството на храни чрез развитието на платформа за иновации в областта, която се планира да бъде изградена в Пловдив. По думите на президента, с новия Закон за насърчаване на иновациите трябва да бъдат интегрирани всички национални политики в сферата на иновациите, а текстовете трябва да бъдат подложени на обстоен дебат.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.