По-добре не говорете за това в офиса!

публикувано: 12/01/2013 - 12:10 | | коментирай сега
По-добре не говорете за това в офиса!

Обичаме поговорки като «По-умният мълчи!», или пък «Мълчанието е злато!», но кой знае защо забравяме за тях в офиса. Колегите, с които прекарваме повече време отколкото със семейството си, ни стават по-близки от роднини. Разговорите с тях – все по-откровени, а желанието да побърборим – проклятие, което не е ясно кога ще се върне върху нас. Предпазната мярка е служебен етикет на разговор със списък на задължителните забранени за обсъждане теми в офиса и обяснения защо да не отваряме дума за тях.

Пари

Да се обсъждат заплати, бонуси и пр. е почти толкова неприлично, колкото да се пита дама на колко години е. Първо, не е тайна, че често служители със едни и същи задължения получават различни суми – понякога за старанието, за извънредни часове работа и т.н. Но има случаи, в които причините за разликите са толкова деликатни, че опит от ваша страна да възтържествува справедливостта може да ви коства работата. Освен това, напълно е възможно да има хора, които пък получават по-малко от вас и вашите иронични коментари по темата само ще предизвикат раздразнението им.

Болежки, досадни битови и семейни истории

Защо таванът е протекъл, или пък какво бельо сте купили на половинката си като теми за беседи оставете за телефонния разговор с майка ви. Също така, избягвайте да обсъждате на всеослушание къде ви е излязъл обрив и доколко това е заразно. Единственото, което ще постигнете е трайна изолация в офиса.

Личните качества на колеги

Помнете правилото "Професионалистът оставя емоциите вкъщи". Не си позволявайте коментари относно това на кого къде са му ръцете или какво има вместо глава по време на неформалните кафе паузи с колеги. Допустимо е да случи да се скарате публично с майка си по телефона, но да нападате хора от обкръжението си в офиса зад гърба ни не се приема. Неволните свидетели на подобна невъздържаност винаги ще си имат едно на ум, че вероятно по същия начин обсъждате и тях. Губите много, губите доверие.

Служебните романи

Кой с кого си е тръгнал от работа, кой с кого пристига сутрин – това по принцип е нестихващ извор на тематика за раздела "офис сплетни". Но, внимавайте, старайте се да държите разумна дистанция в подобен род шушукания. Не се знае дали някога самите вие няма да се озовете в ситуация, в която ще ви съпровождат изучаващи погледи и размяна на пикантни подробности под сурдинка.

Професионалните грешки

Обсъждането на пропуски, недоглеждания и провали в работата става не с колегите, а с прекия ръководител или пък този, който би могъл да сведе последствията от тях до минимум. Ако сте в ролята на слушителя, вие, разбира се, ще се опитате да утешите нараненото самолюбие на колегата си с примери от вашия опит, но не се знае дали няма да настъпи момент, в който тази проява на великодушие няма да се обърне срещу вас и вашата кариера.

Активното търсене на нова работа

Да тръбите наляво и надясно, че сте разпратили 15 резюмета и активно се явявате на интервюта за работа най-малкото е неетично. Още по-неетично е охотно да разказвате на колегите си защо искате да смените работата си. Първо, звучи като "а пък вие си стойте в това блато, неудачници!" и второ, на всеки работодател бързо му става ясно, че си гледате работата през пръсти след като така или иначе всичко скоро ще приключи. И след като ви уволни за несправяне с професионалните задължения или проява на небрежност, шансовете да си намерите мечтаната работа рязко ще се понижат.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.