Подписват договора за "Българския Лувър"

публикувано: 21/06/2012 - 11:01 | | коментирай сега
Подписват договора за "Българския Лувър"

Министърът на културата Вежди Рашидов и регионалният министър Лиляна Павлова днес ще подпишат договор за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на проекта "Национален музеен комплекс". Това гласи информация, публикувана от пресцентъра на Министерството на културата.

Парите ще бъдат отпуснати по схема "Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали". Те ще бъдат предоставени на Министерството на културата от Оперативна програма "Регионално развитие" и възлизат на 27 251 872 лева безвъзмездна помощ.

С тях ще бъде изграден бъдещият Национален музеен комплекс, наричан "Българския Лувър". Той ще се намира в сградите на кв. 500 в София. С решение на Министерския съвет в кв. 500 /бившето МЕИ/ ще бъде изграден новият български Музеен център. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета. Вътрешният двор на кв. 500 ще се преустрои в скулптурен център.

Кв. 500 включва комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. "В. Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище". Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.