Политическата криза се задълбочава (обзор)

публикувано: 25/02/2013 - 19:27 | | коментирай сега
Политическата криза се задълбочава (обзор)

 По всичко личи, че хаосът на ниво политически решения на настъпилата криза в управлението на страната се задълбочава. След като ГЕРБ върна днес по обед по най-бързия начин възложения от президента мандат за съставяне на правителство, а БСП и ДПС на няколко пъти вече декларираха, че няма да се възползват от възможността за сформиране на кабинет, в ранния следобед се появиха нови политически сценарии.

От ГЕРБ изненадващо обявиха, че са готови да „излъчат 20 свои депутати чрез жребий, за да подкрепят евентуално управление на БСП и ДПС в рамките на този парламент”.

Идеята бе огласена от председателя на правната комисия Искра Фидосова, след като лидерът на партията и премиер в оставка Бойко Борисов предложи на брифинг след връщането на мандата БСП или ДПС да вземат мандата за съставяне на правителство с подкрепата на Синята коалиция, на "Атака" и на 20 народни представители от ГЕРБ.

Фидосова мотивира предложението си, че така ГЕРБ отправя покана към „останалите колеги от опозицията”, за да имат възможност да управляват и да „осигурят 250 000 нови работни места, каквато идея се е прокламирала на един конгрес”, „да сменят цените на тока”, „да се справят с монополите, които те създали”, „да увеличат пенсиите и минималната заплата.”

Поканените от ГЕРБ партии да управляват не закъсняха с реакциите.

БСП

 От Левицата обявиха, че няма промяна в позицията им за бързо връщане на мандатите, разпускане на сегашния парламент и сформиране на служебен кабинет. Лидерът на БСП коментира предложението на ГЕРБ така:

"Чудя се дали да коментирам толкова несериозно, истерично изявление, което не отива на министър-председател. По такъв начин се управляваше държавата три години и резултатите са налице. Г-н Борисов не разбира не само защо си отиде - хората поискаха да си ходи; не разбира какво е направил на хората, до какво състояние ги е докарал, за да излязат на такъв протест. Г-н Борисов вече не може да раздава нищо, той трябва да се готви да носи отговорност".

ДПС

 ДПС няма да прави опит за съставяне на правителство и няма да участва в ничий друг такъв опит, гласи позицията на движението, заявена от лидера й Лютви Местан.

"На министър-председателя му отива да бъде една идея по-отговорен. Вместо това - той става все по-неадекватен. След като 4 години държеше еднолично цялата власт и продължава да я държи, изглежда, му се е приискало да играе опозиция на собственото си управление, но няма как да му се получи", заявява Местан.

По думите му Борисов и ГЕРБ носят цялата отговорност за тежката социална криза и затова ДПС ще върне мандата на президента още не в деня, а в мига на получаването му.

 След това в тристранния разговор се намесиха ДСБ и „Единство” в лицето на нейните лидери Иван Костов и Надежда Нейнски. Те оповестиха собствен екшън план за действие, като преди това Костов също се възмути пред журналисти в парламента от офертата на ГЕРБ:

 "Борисов да не разполага с депутатите като със стотинки в джоба си и да запази достойнството си. Това е кръчмарска история, недостойна за коментар",

 Малко по-късно Костов и Нейнски излязоха с предложение президентът да убеди парламента да избере програмно правителство от експерти, което да предприеме бързи действия срещу монополите. Това е основната точка в антикризисния им план, който е на два етапа и включва действия, които трябва да бъдат извършени до 10 дни, и такива, които трябва да бъдат извършени до 30 дни.

Най-важната от спешните десетдневни мерки, според тях, е президентът да убеди Народното събрание да не се разпуска веднага, а да формира програмно правителство от експерти без участие на политически лица, след широки консултации. Според Иван Костов президентът не е трябвало да ходи при протестиращите вчера, а в парламента, където „да тропне по масата с искане за съставянето на програмен кабинет“.

Но да се върнем на синия антикризисен план. В етапа от 30 дни той предвижда програмното правителство да започне действия срещу монополите, да овладее политическата криза и чак тогава да проведе предсрочни парламентарни избори.

„В исканията на протестиращите има неща, които спешно и веднага трябва да бъдат извършени и да бъдат изпълнени в рамките на това Народно събрание“, коментира по този повод Надежда Нейнски.

„На улицата има много гласове, които категорично не приемаме. Всички идеи на националсоциализма, национализацията и разрушаването на многопартийната система не са приемливи за нас", допълни Иван Костов.

Затова ДСБ и „Единство“ предлагат в следващите 30 дни парламентът:

• да премахне мандатите и да смени състава на регулаторните органи и да гарантира възможността за граждански контрол върху тях;

• да приеме промени в закона за ДКЕВР, които да задължат комисията да промени методиката за образуване на цените, да изключи признаването на кражбите като разход и да нормира загубите по мрежата;

• да промени Закона за защита на конкуренцията с цел въвеждане на силни санкции и специален контрол върху фирмите с господстващо положение.

• Да гласува мораториум върху разпореждането с държавни и общински земи в защитени територии, вкл. дюните и Националните паркове.

• Да приеме решение относно националния референдум от 27 януари 2013 г. за АЕЦ „Белене“.

„Какво е това програмно правителство, къде го има в Конституцията?” учуди се обаче на глас Искра Фидосова, хвърлила първа ръкавицата от името на ГЕРБ днес.

Междувременно президентът Плевнелиев обяви, че служебно правителство може да се очаква най-рано в края на следващата седмица.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.